Pravila za organiziranje kokošinjaca

Ako osoba misli na zaradu uzgajajući piliće, treba mu kokošinjac. Postoji ogroman broj vrsta prostora za kokoši, ali većina njih ima visoku cijenu. Izrada vlastite kuće za piliće uz najmanju cijenu glavni je zadatak svakog vlasnika ptica.

Pravila za organiziranje kokošinjaca

Pravila za organiziranje kokošinjaca

Materijali i alati

Ako osoba razmišlja o tome kako opremiti kokošinjac vlastitim rukama, trebala bi se pobrinuti za kvalitetne materijale i razmisliti o dizajnu.

Za uređenje kokošinjaca, kokoši, kokoši i brojleri trebat će vam takvi materijali:

 • ladice;
 • drvo;
 • zglobovi;
 • zasun na vratima;
 • pileća žica;
 • krovni materijali: uradi sam metalni krov;
 • materijali za kutije i pladnjeve (prikladni su drveni otpad i ploče).

Potrebni alati:

 • čekić bušilica;
 • vijci;
 • ručna pila;
 • nivo;
 • rulet.

Potražite potrebne komponente

Besplatne palete možete pronaći ako posjetite lokalne tvrtke. Ako potraga za besplatnim paletama ne uspije, morat ćete ih kupiti. Oni su jeftini, pa je lako opremiti sobu uz njihovu pomoć.

Pilići ne mogu živjeti samo u staji, šetnje na otvorenom za njih su važne, tako da kada grade kokošinjac, morate razmišljati o mjestu za šetnju

Pilići ne mogu živjeti samo u staji, šetnje na otvorenom za njih su važne, tako da kada grade kokošinjac, morate razmišljati o mjestu za šetnju

Nakon određivanja veličine, moći će se odrediti broj potrebnih paleta, bolje je izraditi dijagrame i crteže. Perimetar zgrade ovisi o broju paleta, a crteži će vam pomoći kako ćete vidjeti strukturu. Sljedeći korak je provjera veličine. Pileća kockica "uradi sam" uvijek treba biti nešto veća, jer ponekad pilići dobivaju više nego što se očekuje, unutarnji prostor im neće biti dovoljan.

Početak s paletama i zidom

Prvo izgradite drveni perimetar, pola zida. To je lako učiniti ako su dimenzije paleta iste, ako ne, morate ih prilagoditi potrebnoj veličini. Nakon prvog reda dodajte drugi kako bi osoba mogla ući u sobu. Druga razina dodaje se uvrtanjem prve.

Umjesto vijaka i električnog alata koristi se čekić i čavli. Glavno je pravilo koristiti svoje materijale, a zatim uređenje kokošinjaca iznutra vlastitim rukama neće zahtijevati velike troškove. Nakon što se pobrinete za krov.

Radite s krovom

Da biste opremili kokošinjac, morat ćete izgraditi krov. Pilići i kokoši nesnice ne bi smjeli živjeti u vlažnom položaju. Bolje je koristiti metalni krov ako se ne uzimaju palete i pokriti ih na vrhu starim vrećama, plastikom, ceradom ili metalnim limom. Unutar kokošinjaca treba biti toplo i usko, važna je zaštita od vjetra i kiše.

Raspored vrata i ulaza

Postoji mnogo načina da uredite ulazna vrata. Može se kupiti ili naći već rabljene i prilagoditi sobi. Ako je vlasnik zainteresiran organizirati kokošinjac bez ikakvih troškova, proći će improvizirana vrata. Komad drveta pričvršćen je na vrh drvenog oboda. Pričvršćen je na krov za spajanje 2 zida palete. Zatim se dodaju 2 dodatna komada drva na obje strane zidova paleta. Za izgradnju okvira vrata u sredini, koristite drvo.

Praznine na domaćim vratima popunjavaju se pilećom žicom. Vrata su uokvirena ostatkom drva, a zatim se koristi pileća žica. Nakon što se ručka stavi na vrata s zasunom i šarkama.

Unutarnji raspored kokošinjaca

Pravilnim rasporedom kokošinjaca, kokoši nesilica i pilići uzimaju u obzir unutarnji ukras. Da biste to učinili, potrebno vam je sljedeće:

 • kutije za ptičje jaje;
 • druga vrata (neobavezno);
 • kutije za gniježđenje (aranžman će biti ekonomičan ako ih sami napravite).
Prilikom uređenja kuće iznutra je važno napraviti udobne sjede, jer kokoši provode većinu dana na njima

Prilikom uređenja kuće iznutra je važno napraviti udobne sjede, jer kokoši provode većinu dana na njima

Unutarnje uređenje kokošinjaca važan je proces. Ako ostatak ostane nakon izgradnje, koristi se u izgradnji platforme na kojoj će se nalaziti kutije i razdjelnika za gnijezda. Unutarnji izgled bit će važan samo vlasniku. Vrijedno je organizirati sjedala straga kako bi pilići držali gnijezda i ne dopuštali slobodu kretanja. Po želji napravite posebno dvorište za šetnju pilića i kokoši, ali za to će vam trebati druga vrata. Palete su pogodne i za uređenje dvorišta iznutra, ponekad je čak prekriveno krovom, dodaju se trava i drugi ukrasni elementi.

Za opremanje poda koristite različite opcije. Mulch je sjajna opcija za uređenje kokošinjaca iznutra vlastitim sredstvima. Druga je mogućnost koristiti riječno kamenje za pod. Glatke su, pa neće oštetiti noge pilića, lako se čiste. Po želji položite šperploču i linolej, oni se jednostavno očiste crijevom za vodu.

sigurnosni

Pilićima je potrebna dodatna zaštita od grabežljivaca, pa se opremimo najpouzdanijom sobom. Pileća žica iznutra i tanjuri izvan perimetra prikladni su za to..

Od propuha se za jačanje koriste stare vreće za hranjenje ili cerade. Da biste zatvorili rupe na paleti, uzmite ostatke starih komada otpada.

zaključak

Kada uređujete kokošinjac, osoba ne mora uvijek potrošiti puno novca. Tijekom samogradnje prostora koriste se mali trikovi koji pomažu u postizanju željenog rezultata..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako