Kako hraniti kokoši nesnice

Kako kod kuće nahraniti kokoši nesnice i brojlere? Ovo se pitanje tiče ne samo početnih poljoprivrednika, već iskusni peradari žele povećati proizvodnju jaja i težinu svoje stoke. Prehrana bi trebala biti uravnotežena, sadržavati sve potrebne hranjive tvari i vitamine..

Hranjenje kokoši

Hranjenje kokoši

Glavne komponente prehrane

Sva hrana sastoji se od esencijalnih hranjivih sastojaka, vitamina i minerala. Dijeta pilića razvija se uzimajući u obzir njihov sadržaj u različitim vrstama hrane.

proteini

Protein je građevinski materijal za mišiće ptica, dio je jaja. Dijeta za kokoši nesnice trebala bi sadržavati 14-16% tih tvari, a za piliće - 20-22%.

Mahunarke su bogate proteinima biljnog podrijetla, suncokretovim brašnom, u žitaricama (pšenica, zob) manje. Da bi se nadopunile rezerve životinjskih proteina, kokoši se hrane ribljem i mesnim otpadom, mesnim i koštanim brašnom, mesom s kuhinjskog stola.

ugljikohidrati

Glavni izvor energije za perad su ugljikohidrati. Te tvari osiguravaju rad organa, ali s viškom se talože u obliku masti. Ugljikohidrati su osnova žitarica, povrća, zelene hrane.

U cjelovitom jelovniku treba sadržavati ne samo jednostavne ugljikohidrate, nego i vlakna. Sadrži se u školjkama žitarica (dakle, oguljena kaša od ječma nije toliko korisna), povrća oguliti, trave. Pticama se preporučuje hraniti cjelovite žitarice (pšenica, smeđa riža, zob), zelje.

masti

Druga energetska tvar su masti ili lipidi. Uz to, ove tvari sadrže mnogo masnih kiselina neophodnih za rad živčanog sustava. Neki vitamini dobivaju aktivnost tek nakon interakcije s lipidima. U žitaricama nema puno masti (od 15% do 8%). Ali puno njih sadrži sjemenke suncokreta, lan, soju, orašaste plodove. Savjetuje se uvođenje ribljeg ulja koje je izvor vitamina A i D, kako bi se ptice hranile masnoćom.

vitamini

Vitamini su uključeni u mnoge biokemijske reakcije. Potreba za njima je mala, a ako ne uvrstite vitamine u hranu za kućne kokoši, oni će početi ozbiljno boljeti.

Najvažniji su vitamini A, B, E, D, askorbinska kiselina, K. Nalaze se u različitim proizvodima. Na primjer, karoten (preteča vitamina A) obiluje mrkvom, bučama i zelenom travom..

Vitamin B nalazi se u školjkama žitarica, kiselom mlijeku, vitamin E - u klijavoj pšenici. Vitamin D nastaje u koži pod utjecajem sunčeve svjetlosti, a nalazi se u ribljem ulju. U svježem povrću ima puno askorbinske kiseline, a vitamin K u koprivi, špinatu.

minerali

Minerali su neophodni za rast skeleta, kontrakciju mišića i normalno stvaranje ljuske jaja. Najveća je potreba za kalcijem, fosforom, kalijem, natrijom i magnezijem. Važni su i elementi u tragovima, kojih ima oko 20 komada (bakar, cink, sumpor, litij, selen, jod, željezo, mangan itd.). Da bi se nadopunili minerali, ptica se hrani mesnim i koštanim brašnom i ribljim obrokom, kredom, školjkama, preporučuje se unositi kuhinjsku sol u svakodnevnu prehranu (ne više od 1-1,5 g).

Glavne skupine feeda

Pravilno i uravnoteženo hranjenje uključuje nekoliko skupina:

 • Žitarice - 60%
 • Zelena hrana - 20%
 • Korijenski usjevi - 30%
 • Hrana za životinje i mineralni dodaci - 10%

Hrana za žitarice

Hrana za piletinu više od polovice sastoji se od žitarica. Sadrže oko 70% ugljikohidrata, 9-13% proteina, 2-8% masti, mnogo korisnih vitamina i minerala, vlakana i škroba.

Savjetuje se da se slojevi hrane pšenicom, kukuruzom, zobom, prosojem, ječmom. Mnogi se pitaju je li moguće hraniti piliće hranjivom heljdom. Ova je žitarica korisna, ali njena količina u prehrani ne bi trebala biti veća od 10%.

Karakteristike nekih vrsta žitarica:

 • Kukuruz. Ima dobre prehrambene osobine, kukuruz sadrži puno masti, ugljikohidrata i škroba. Radi bolje asimilacije, zrno se melje.
 • Pšenica. Uz ovo zrno, proteini, vitamini B i E ulaze u tijelo ptica, preporučuje se davanje slojeva kako bi oni bolje stvorili jaje.
 • Ječam. Korisno za brojlere i druge mesne pasmine. Poboljšava debljanje, meso čini sočnijim.
 • Zob. Sadrži bjelančevine, ugljikohidrate. Preporučuje se da u hranidbu pilića ne sadrži više od 20% ove žitarice.
 • Proso. Zrno sadrži puno vlakana, savjetuje se davati odrasloj ptici, mladi bi trebali jesti proso.
 • Raži. Smjese s raži ne bi smjele sadržavati više od 5-10% ove žitarice, teško je za probavu.
 • Heljda. Sadrži puno proteina, željeza i vitamina skupine B. Teško je probavljiv, pa mu se daje ne više od 10% ukupnog broja.
 • Sjemenke lana i suncokreta dobre su za kokoši nesnice, povećavaju proizvodnju jaja. Kokoši brojlera ne smiju se hraniti ovim sjemenkama, oni će izazvati pretilost.
 • Mahunarke. Mahunarke sadrže puno proteina (do 16-20% ukupne težine), vitamina skupine B. Preporučuje se hraniti kokoši nesnice graškom, crvenim grahom, sojom.


Osim žitarica, savjetuje se nadopunjavanje dijeta mekinjama domaćih pilića. Lako se probavljaju, dobro se apsorbiraju i sadrže mnogo vitamina. Umjesto sjemenki lana i suncokreta, ptice se hrane kolačem i jelom, to je jeftinije, a koristi se ne smanjuju. Mnogi vlasnici hrane ptice perjem, suhim koricama kruha (uzimaju samo tamne hljebove), tjesteninom i drugim prehrambenim otpadom..

Zelena hrana

Zelena hrana je trava i povrće. Glavni su izvor vitamina, vlakana, jednostavnih ugljikohidrata, koji čine petinu ukupne prehrane. Piletina dobiva svježe zelje i povrće u proljeće, ljeto i jesen. Ako ste na slobodnom krugu, često tu hranu nabavite sami.

Savjetuje se kokoši nesnice hraniti takvim biljem:

 • kopriva
 • maslačak
 • djetelina
 • rusa
 • trputac
 • lucerka
 • kopar
 • Svježa livadska trava

Ljeti, kada povrće sazrijeva u vrtu, ptice se lako mogu hraniti krastavcima, tikvicama, rajčicama, bundevom, jabukama. Dajte i sitno sjeckane vrhove biljaka. Zimi je bolje hraniti se čišćenjem, umjesto zelene trave daju iglice, travno brašno.

Zelena hrana za piletinu glavni je izvor vitamina.

Zelena hrana za piletinu glavni je izvor vitamina.

Korijenski usjevi

Hranjenje kokoši nesilica primjenjuje se ljeti i zimi. Glavne vrste:

 • Krumpir. 80% škroba, visoke hranjive vrijednosti.
 • Mrkva. Izvor karotena, poboljšava stanje perja, kože, povećava proizvodnju jaja i debljanje. Jaje i žumance u kokoši nesilicama koje jedu mrkvu obogaćeni su vitaminom A, što je dobro za ljude. Ptice se trebaju hraniti sirovom mrkvom, njihovim ogulbama i vrhovima.
 • Repe. Pilićima se daju šećerna ili krmna repa u malim količinama. Crvena za ptice je štetna, izaziva probavu, čak i čišćenje se ne preporučuje hraniti. Repe je izvor vlakana i jednostavnih ugljikohidrata (fruktoza, glukoza, saharoza).
 • Repa. Sadrži puno vlakana i ugljikohidrata, sezonski je usjev korijena, iako se mala količina ubira i za zimu.

Korijenski usjevi daju se sirovi ili kuhani. Prilikom kuhanja uvijek ih treba kuhati svježe, ne ostavljajte više od jednog dana. Sirovo povrće naribano ili narezano na komade nožem.

Hrana za životinje

Hrana kokoši nesnice životinjskog porijekla izvor je bjelančevina i esencijalnih aminokiselina. Dijeta uključuje:

 • Obrnuti (obrano mlijeko), jogurt, kefir, skuta. Takva hrana je posebno korisna za kokoši, iako je neophodna za odrasle kokoši nesnice. U mliječnim proizvodima ima mnogo kalcija, koji jača ljusku jaja.
 • Mesni i koštani obrok. Sadrži ne samo bjelančevine, već kalcij, fosfor, magnezij, mangan i druge minerale.
 • Riba i riblji koštani obrok. Izvor je fosfora, joda, kalcija i proteina. Riba se hrani samo kuhanom, u sirovoj boji su helminti.

Na pticama slobodnog uzgoja pronalaze i jedu crve, muhe, kukce. Zimi se hrane maggovima. Ako kokoši nemaju sposobnost samostalnog dobivanja živih crva, u hranu se dodaje više proteinskih sastojaka životinjskog podrijetla.

Vitaminski i mineralni dodaci

Prehrana za piliće treba sadržavati vitaminske i mineralne dodatke za normalan rast i proizvodnju jaja. Mnoge od tih tvari dolaze u hranu za životinje. Ali čak i uz cjelovitu prehranu, složeni pripravci dodatno su uključeni u prehranu pilića. Dobro uspostavljena Purina, Premix. Sredstva se dodaju piću ili hrani s piletinom, tako da je veća vjerojatnost da će ih pojesti..

U kokošinjcu ili u dvorištu, pored hranilice, uvijek bi se trebao nalaziti spremnik sa školjkama šljunka, ponekad se dodaje kreda, drobljene kosti. Ovi sastojci ne samo da nadopunjuju mineralne rezerve u tijelu, već pomažu i u mljevenju grubog zrna u gužvi. Ako ptice dobiju punu prehranu, sa svim potrebnim mineralima, oduševljavaju svoje vlasnike bogatim proizvodima.

Tehnika hranjenja

Pri miješanju različitih komponenti održavaju se norme za hranjenje kokoši kod kuće. Također je važno da u izbornik uključite sve potrebne komponente u pravilnim omjerima. Hranjenje ptica ljeti i zimi ima svoje karakteristike, jer se troškovi energije u različitim razdobljima godine i produktivnost razlikuju.

Hrana za ptice uvijek treba biti svježa. Kokoši ne možete hraniti trulom i kiselom hranom s znakovima plijesni, začinjenim i slanim jelima, gljivama. Korijenski usjevi se kuhaju. Pomiješaju se s zdrobljenim žitom, koštanim brašnom, sjeckanom travom. Zrno se izlije u zasebne posude. Svježe povrće se dodaje u miksere ili se odvojeno hrani.

Važno je pridržavati se ispravnog rasporeda hranjenja. Odraslim pticama se daje hrana 2-4 puta dnevno, u isto vrijeme, a ne ranije i kasnije. Ako poremetite režim, napravite preduge intervale između hrane, ptice će početi prejesti. Ista situacija se događa i s čestim hranjenjem. Osiguravaju da svi imaju isti pristup hrani. Slabe jedinke se sadi i hrani odvojeno, tako da drugi ne ugrize sjedeći pasivnu pticu.

Ljetno hranjenje

Ljeti ptice ne troše energiju na grijanje, već se više kreću i intenzivnije odlažu jaja. Hrana za slojeve tijekom ovog razdoblja treba biti lagana, bogata vlaknima, količina masti u hrani se smanjuje. Oni uzimaju u obzir da pernati ljudi sami dobivaju dio hrane, hodajući po cijeli dan dvorištem. Vrijedno je dodati jelovniku povrće koje raste u vrtu ili vikendici.

Slijedi sastav hrane za odrasle kokoši nesnice (izračunavanje u gramima dnevno po pojedincu):

 • Cjelovito zrno - 50 g
 • Zgnječeno zrno - 50 g
 • Mekinje - 5 g
 • Mesno-koštano i riblje brašno - 2 g
 • Biljno brašno - 20 g (ili svježa trava 60 g)
 • Korijenski usjevi i povrće - 30-50 g
 • Proteinska hrana za životinje - 10-15 g
 • Sočni i mineralni preljev - 5 g

Hranom se kokoši hrane ljeti 3 puta dnevno, po mogućnosti u isto vrijeme. Kuhajte ga neposredno prije posluživanja. Ljeti se hrana brzo pokvari i postane kisela. Ako stoka ne pojede sve, ostaci se uklanjaju i bacaju..

Zimsko hranjenje

Zimi se ptice manje kreću, ne dobivaju vlastitu hranu, jedu insekte i crve. Imaju puno energije za grijanje. Kako bi kalorični sadržaj hrane trebao biti veći, to osigurava porast masnoće u prehrani. Ne smijemo zaboraviti na vitamine, u hladnoj sezoni njihova se opskrba obnavlja uvođenjem složenih pripravaka za kokoši nesnice. Ponekad se provodi kvasac kako bi se povećala količina vitamina B u njima..

Izbornik mogućnosti i stope hranjenja odraslih kokoši nesilica u gramima:

 • Cjelovite žitarice - 50 gr
 • Miješana zrna miješalice s koricom krumpira i povrća - 30 g
 • Krompir - 100 g
 • Torta od suncokreta ili lana, obrok - 7 g
 • Suho brašno od koprive ili trave - 10 g
 • Jogurt, obrnuti, kefir, skuta - 100 g
 • Riblje ili mesno i koštano brašno - 2 g
 • Koncentrat mineralnih aditiva - 5,5 g

Zimi se hrana daje kokošima 3-4 puta. Hrana za piletinu treba biti topla, ali ne vruća. Mora biti obogaćena svježim otpadom iz kuhinje..

Proljetno hranjenje

Proljeće je sezona uzgoja ptica. Pijetaoi i matične kokoši trebaju dodatne vitamine. Slojevi koji su smanjili svoju produktivnost u dugim zimskim mjesecima počinju odlagati više jaja. Krmne smjese trebaju sadržavati više svježe trave i povrća, bjelančevina, biti visoko kalorične, ali lako probavljive.

Opcija izbornika:

 • Zrno klijave pšenice ili zobi - 40 g
 • Dodatak kvascu - 3 g
 • Miješanje zrna - 30 g
 • Sjeckano sjeno - 15 g
 • Torta od suncokreta - 15 g
 • Jajne ljuske, školjke - 15 g
 • Obrok od mesa i kostiju - 3 g
 • Hraniti mineralni dodatak ili sol - 3 g

Treba osigurati četverostruke obroke za piliće na temelju dnevne potrošnje. Kad se svakodnevno izlegu pilići, njihova bi prehrana trebala biti posebna. Sadrži kuhano jaje, zelje, žitarice, kukuruzno brašno, sitno mljeveno zrno. Kokoš se također intenzivno hrani u ovom trenutku.

Hranjenje u jesen

U jesenjem razdoblju većina pasmina počinje moliti, a traje mjesec dana. Kokoši postaju manje aktivne, produktivnost opada. Kalorični sadržaj hrane u ovom se trenutku smanjuje, ali povećava i sadržaj proteina, kalcija i vitamina.

Osnova za hranjenje kokoši ljeti i proljeće. Dodajte u hranu:

 • Posni sir
 • jajima
 • stabljika
 • Listovi kupusa
 • Divlja salata
 • Mahunarke (grah, grašak, soja)
 • Kreda, školjke i drugi mineralni mamac
 • Torta sa svježim sjemenkama suncokreta ili lana
 • Pečenje kvasca
 • Vitaminski kompleksi, npr. Purin

Kokoši hranite kod kuće u jesen 3-4 puta. Ako je vani temperatura niska, hrana se zagrijava.

Značajke hranjenja brojlera i slojeva

Prehrana slojeva i brojlera malo se razlikuje. Tovljenje mesnih pilića intenzivno se javlja u prva 3-4 mjeseca, nakon šest mjeseci počinju sporije dobivati ​​na težini, pa ih duže držanje nema smisla. Na peradarskim farmama koriste se posebna složena krmiva za brzo rastuće pasmine, a primjenjuje se automatsko hranjenje strogo definiranim dozama. Pogodno ih je kupiti za kućnu upotrebu. Tada se pilićima jednostavno daje smjesa prema normama koje su oslikane na pakiranju.

Neki poljoprivrednici radije pripremaju složenu hranu za hranjenje kokoši nesilica kod kuće vlastitim rukama, razvijaju vlastite recepte. Pomoću posebne opreme (ekstruder) izrađuje se čak i ekstrudirano ili zrnato hranjenje. Trošak uređaja je nizak, a u potpunosti se isplati kada uzgaja veliki broj ptica.

Opcija br. 1, pogodna za mlade ili mjesečne piliće, izračun za jednu pilić:

 • Zrno kukuruza - 45%
 • Uljni kolač - 20%
 • Žitarice pšenice - 13-15%
 • Obrok od riblje kosti - 7%
 • Kvasac - 5%
 • Biljno brašno - 6%
 • Kombinezoni - 1%
 • Premiks s proteinima i vitaminima - 5-10%

Opcija broj 2, pogodna za brojlere starije od mjesec dana:

 • Zrno pšenice - 20%
 • Zrno ječma - 20%
 • Kukuruzne žitarice - 20%
 • Soja - 20%
 • Grašak - 5%
 • Torta od suncokreta - 5%
 • Proteinsko-vitaminski pripravci - 5-10%

Zimi se brojleri ne mogu prehraniti, velike ptice su sklone pretilosti. Dijeta za piliće treba biti cjelovita, bogata vitaminima, ali s niskim udjelom kalorija. Dnevna doza krmne smjese trebala bi biti 150-200 g, tako da mesne pasmine mogu pokazati dobro debljanje bez pretilosti. Tablica koja prikazuje norme za brojlere pomaže u kontroli težine..

Piliće pasmine jaja preporučuje se hraniti sličnim mješavinama. Jedino je naglasak na vitaminima, povrću, žitaricama bogatim proteinima i mahunarkama. U zimskim mjesecima hrane se crvima kad god je to moguće. Slojevi nisu toliko skloni pretilosti kao brojleri. Mnogo hranjivih sastojaka troše na proizvodnju jaja. Apetit ovih kokoši je umjeren, neće jesti više nego što bi trebao.

zaključak

Hranjenje kokoši nesilica kod kuće nije tako težak zadatak. Glavna stvar je dati kvalitetnu hranu, pridržavati se normi i preporuka iskusnih poljoprivrednika. Dijeta treba sadržavati raznoliku hranu, odgovarati smjeru pasmine, dobi, sezoni i načinu održavanja. Važno je da je briga za ptice normalna. To također utječe na njihovu produktivnost..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako