Mekinje za kokoši nesnice

Da biste uzgajali jake kokoši koje nose kvalitetna jaja, trebate voditi računa o prehrani ptica. Jedna od glavnih komponenti pravilne prehrane kokoši može se nazvati mekinje. Mekinje za kokoši nesnice zahtijevaju ptice, bez obzira na dob.

Mekinje za kokoši nesnice

Mekinje za kokoši nesnice

Značajke mekinja

Tradicionalno se perad smatra izbirljivim i gotovo svejednim. Oni rado apsorbiraju pašnjak koji se nađe u dvorištu: otpad sa stola, crvi, korov i ostatak hrane za kućne ljubimce. Ali s takvom prehranom, kokoši nesnice neće proizvesti dovoljno jaja, a brojleri neće brzo rasti. Bez stalnog priliva minerala i vitamina koji se nalaze u mekinjama, pilići se ne mogu progutati, a pilići će se polako razvijati.Mekinje za odrasle piliće i brojlere na neke se načine razlikuju od ostalih hranidbi:

  1. Mekinje se daju pilićima jer sadrže oko 80% hranjivih sastojaka. Posebno je važno opskrbiti ih pilićima zimi, kada su njihovi organizmi najosjetljiviji na razne bolesti.
  2. Pilićima treba dati mekinje jer njihova glavna vrijednost leži u visokom sadržaju vlakana u njihovom sastavu. Ova tvar pomaže apsorbirati važne elemente i čisti tijelo od toksina. Davanje otrova pilićima korisno je jer ova hrana sprječava probleme s gastrointestinalnim traktom. Poboljšavaju cjelokupno zdravlje kokoši nesilica i pilića, jačaju organizme i pomažu u prevladavanju opstipacije..
  3. Branima se savjetuje hranjenje ptica nakon jela meke biljne hrane. Hranu s dodatkom otpada od mljevenja brašna treba servirati svježu. Takva hrana zadržava svoje korisne osobine samo 40 minuta. Ako kokoši hranite unaprijed stvorenom kašom s mahunama, ptice će osjetiti stalnu glad.
  4. Oni značajno ubrzavaju metabolizam, što je korisno za ptice bilo koje dobi. Oni doprinose apsorpciji hranjivih tvari iz hrane u krv i pojednostavljuju metaboličke procese..
  5. Pšenična ljuska je prirodni adsorbent. Pomaže u uklanjanju suvišne tekućine iz tijela. Ako se doda u prehranu pilića, vrijedi provjeriti imaju li dovoljno pitke vode.
  6. Posebno je važno hraniti molitveni otpad ptica koji se topi. Tijekom razdoblja promjene šljiva trebaju im dodatne vitamine i minerale koji mogu proizvesti pšenične mekinje.
  7. Mekinje za kokoši mogu produžiti seksualnu aktivnost kokoši nesilica. Pšenična ljuska značajno povećava proizvodnju jaja.
Sjemenke sadrže vitamine i minerale potrebne za kokoši

Sjemenke sadrže vitamine i minerale potrebne za kokoši

Postavljanje obroka

Stope prehrane ovise o starosti ptica. Udio mekinja za kokoši nesnice ne smije biti 100% prehrane, dovoljno je 30-40 g dnevno po glavi (oko 25% sve hrane).

Udio otrova mesnih vrsta pilića je do 50-60 g.

Mekinje nemaju visoki kalorijski sadržaj, ali sadrže mnogo korisnih elemenata u tragovima. Davanje pšenične ljuske je početkom dana ili u rano jutro. To doprinosi asimilaciji svih tvari sadržanih u pšeničnoj ljusci..

Ako su ptice prekomjerne težine, stavljaju se na dijetu od mljevenog otpada. Dovoljno da polovinu dnevne norme zamijenite kašu s visokom koncentracijom pšeničnih mekinja za piliće. Dovoljno za tjedan ili dva, ovisno o stupnju pretilosti ptice, da piletina izgubi višak kilograma.

Pileća hrana

U tradicionalnoj poljoprivredi, pilići mlađi od 60 dana ne bi trebali imati više od 10% ovog proizvoda u svojoj prehrani. Neki poljoprivrednici vjeruju da je za starije brojlere potrebno samo 12% ljuske..

Neki misle da bi mekinje trebalo davati pilićima mnogo češće. Nedavni eksperiment u jednoj peradarskoj farmi u blizini Rostova, proveden na starijim pilićima, pokazao je da u prehrani brojlera treba biti oko 30% ljuske. Prema autorima eksperimenta, takav pristup prehrani pomaže očuvanju stoke, pomaže apsorpciji fosfora i kalcija, masti i bjelančevina. Težina pilića kojima je dana norma ljuske pšenice se stabilizira i raste.

zaključak

Mekinje za bilo koje kokoši nisu glavni dio ptičje prehrane, ali otpad iz mlina za brašno dobro će se uklopiti u jelovnik malih pilića. Ništa manje važne su i mekinje za brojlere koji se već uzgajaju. Njihove korisne osobine omogućit će pticama da brzo dobiju na težini, formiraju jak kostur i visokokvalitetni šljiva. Odgoj zdrave i jake generacije kokoši nesilica cilj je svakog uzgajivača.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako