Kuhanje složene hrane za piliće

Uzgoj pilića je naporan proces. Da bi stopa preživljavanja mladih bila visoka, potrebno je pilićima osigurati dobru prehranu. Složena hrana za piliće kupljene u specijaliziranim prodavaonicama ili to napravite sami.

Složena hrana za piliće

Složena hrana za piliće

Pileća dijeta

Ne žurite s hranom za piliće koji su se tek izlegli. Opskrba hranjivim tvarima, koja je dovoljna za prvih nekoliko sati života, oni dobivaju u jajetu. Hranjenje se provodi nakon što se novorođenčad potpuno osuši i malo odmori. Ali s prvim hranjenjem nije potrebno odgađati. Pilićima se daje hrana u prvih 12 sati života. Iskustvo pokazuje da pilići kojima nije dozvoljeno jesti prvog dana imaju znatno niži postotak preživljavanja od onih koji su prvi put jeli unutar 12 sati nakon rođenja.

Prvi obrok važan je za zdravlje pilića. Dugo se sastojala od prethodno nasjeckanog kuhanog žumanjka. Sada mnogi poljoprivrednici preferiraju kukuruznu mrvicu. Te su se promjene dogodile nakon studije u kojoj su znanstvenici otkrili da je žumanjak mastan za novorođenčad.

Za drugo hranjenje dnevnih pilića prikladna je kaša s kuhanim žumanjkom, kuhanom mladom koprivom ili startanom složenom hranom za piliće. Miješalica kaše i žumanjka treba biti umjereno lomljiva. Jež koji izgleda poput kvržice loše je za neformalni probavni sustav.

Od trećeg dana u prehranu se dodaju žitarice, kuhani krumpir, mrkva i zeleni luk. Ostaje u prehrani i hrani, što mnogi farmeri rade sami. Proizvodi se drobe, krumpir i mrkva - tek nakon kuhanja. Luk treba isprati kipućom vodom. Od žitarica je pogodna pšenica ili ječam. Fino su zrnasta i bogata hranjivim tvarima..

Sastav početne hrane

Lako je napraviti takve složene hrane za piliće vlastitim rukama. Sastoji se od graška ili suncokretovog kolača, kukuruza, ječma i pšenice. Glavna komponenta je sitno mljeveni kukuruz. To je 50% ukupne mase. Sastav sadrži mljevenu pšenicu - 18-20%. Obrok od graška ili suncokreta čini 15-17%. Bolje je uzimati obrok od suncokreta. Ječam u sastavu od oko 10-13%.

Ovaj sastav složene hrane za piliće blagotvorno utječe na formiranje kostura, skup mišićne mase i rad probavnog trakta. Neće biti suvišno obogatiti smjesu vapnenačkim ili ribljim brašnom. Od kupljenih krmnih smjesa prikladna je hrana za sunčanje.

Dijeta mladih

U različito vrijeme, ptičje tijelo treba posebnu prehranu. Zbog toga se mijenja sastav krmnih smjesa.

Sastav početne krmne smjese

U tjednoj dobi pilićima se daje ista početna mješavina, kojoj se dodaje malo kešira s niskim udjelom masti. Kukuruz čini isto 50% ukupne mase. Kefir - 10-12%. Udio suncokretovog brašna i pšenice smanjuje se za 4-5%. Uz složenu hranu, mladim životinjama daju se sitno sjeckane svježe trave.

Sastav krmne smjese "Rast"Za dvotjedne mlade životinje koristi se krmna smjesa nazvana „Rast“. Recept za "piliće" za rast pilića malo se razlikuje od početne smjese. U ovoj dobi formiraju se svi sustavi i organi, tijelo pilića počinje aktivno rasti. Sastav krmne smjese ostaje usitnjeni kukuruz čiji udio iznosi 48%. Udio suncokretovog brašna i mljevene pšenice iznosi 19%, odnosno 13%. Od novih komponenti dodaju se mesni i koštani brašno (7%), krmni kvasac (5%), sjeckana trava i prah leđa (svaka 3%), te krmna mast (1%). Sve komponente koje su dio krmne smjese prodaju se u specijaliziranim prodavaonicama..

Kako bi se smanjila potrošnja krmne smjese, u prehranu se dodaju miješalice napravljene od žitarica, natopljenog kruha i mekinja.

Sastav konačne krmne smjese

U dobi od mjesec dana, ptice se prebacuju u sastav, koji se konvencionalno naziva "Finish". Sastoji se od 45% sjeckanog kukuruza, 19% mljevene pšenice i isto toliko suncokretovog brašna, 5% krmnog kvasca, 3% ribljeg brašna i isto toliko sjeckane trave, 2% mesnog i koštanog brašna, 1% krede, 3% nasjeckane ljuske. Ovaj sastav pridonosi debljanju..

Pored krmnih smjesa, pticama u dobi od mjesec dana daju se povrće, kefir i žitarice s niskim udjelom masti. U kokošinjac stavljaju posude sa šljunkom i zdrobljene ljuske jaja. Prije nego što daste pernatu jajetu, ona se kuha.

Sastav krmne smjese za piliće je različit

Sastav krmne smjese za piliće je različit

Dijeta slojeva i brojlera

Sastav hrane za piliće varira ovisno o smjeru pasmine.

Hranjenje kokoši

Prilikom hranjenja brojlera potrebno je brzo debljanje. Pri hranjenju kokoši nesilica potrebno je postići maksimalne stope proizvodnje jaja. Mješavine hrane "Start" i "Growth" ne razlikuju se, ali "Finish" za kokoši nesnice priprema se kod kuće prema drugačijem receptu.

U jednakim omjerima uzimaju se kuhani krumpir i žitarice na vodi. Ove dvije komponente čine 50% ukupne težine. Zatim dodajte silos (14%), kefir s malo masnoće i mljeveno zrno (po 8%), svježu sjeckanu mrkvu (6%), mekinje (4%), mesni i koštani obrok (2%), suncokretov obrok (2%), sjeckano sjeno ( 2%), sjeckana krmna repa, 2%, kreda (1%), sol (1%).

Pored samo napravljene smjese za hranjenje, pilići bi trebali primiti vitamine. Vitaminski dodaci prodaju se u veterinarskim klinikama i specijaliziranim prodavaonicama..

Hranjenje brojlera

Kada hranite piliće brojlera, početne krmne smjese uvode se u prehranu već 2. dana nakon rođenja. Njihova dnevna norma je 20 g. Ponekad se početne smjese u ovoj dobi zamijene onima koje se prije lansiranja. Cijena im je veća, ali se i više uklapaju. Početne krmne smjese daju se 14. dana. Od pripremljenih mješavina, Purina složena hrana za mesne pasmine dobro se dokazala na tržištu. Sastav hrane "Purina" sadrži vitamine, minerale i enzimske pripravke koji normaliziraju probavni sustav.

Već od pet dana pilićima pasmina brojlera daju se vitamini E, D2 i A. To minimizira rizik od mnogih bolesti, uključujući rakete. Kod pasmina brojlera koji brzo dobivaju na težini, uobičajeno je. Slojevi rijetko doživljavaju rahit, zbog čega se vitamini ne dodaju u prehranu u tako ranoj dobi..

10 dana sjeckana mrkva se miješa u stočnu smjesu, za 14 - kuhani krumpir, riba i meso.

Obrazac hranjenja

Raspored hranjenja ovisi o dobi mladića. Tijekom prvih 7 dana života, hrane se svaka 2 sata. Noć nije izuzetak. Počevši od 7. dana, interval između obroka povećava se za 1 sat. Dvotjedne mlade životinje hrane se 6 puta dnevno..

Važno je da u prvih 7 dana života ptice nisu bile gladne. Njihovi golubovi ne bi trebali ostati prazni prije odlaska u krevet. Ako postoje pilići čiji golubovi ostaju prazni uvečer, hrane se odvojeno od ostalih..

Što se tiče normi hranjenja, „Start“ se izdvaja 17 g za svakog pojedinca, „rast“ - 100 g, konačna krmna smjesa - 120 g. To su indikativne norme. Ako ptice hodaju ulicom ili su dodatno hranjene kefirom, kruhom itd., Tada jedu manje krmnih smjesa.

Uložak i napitak se peru svakodnevno. Ne smiju se koristiti deterdženti. Za dezinfekciju posuđa, isperite je kipućom vodom..

Mlade životinje trebaju imati pristup hrani i vodi svakodnevno. Kokoši nisu sklone prejedanju, zbog čega se ne biste trebali bojati probavnih smetnji od prejedanja. Ali pothranjenost je loša za mlado tijelo koje treba puno hranjivih sastojaka.

Prednosti stočne hrane

Upotreba složene hrane za piliće od prvih dana života nužna je iz nekoliko razloga.

  1. Korištenjem krmnih smjesa ispasti će organizirati uravnoteženu prehranu. Štoviše, postupak hranjenja ne treba puno vremena.
  2. Sastav gotovih krmnih smjesa visoke kvalitete sadrži vitamine koji su potrebni za normalan rast i razvoj pilića.
  3. Složena hrana se kod kuće čuva duže vrijeme. Izuzetak su smjese, koje sadrže svježe proizvode (mrkva, cikla, kefir itd.). U početku se priprema smjesa koja ne sadrži pokvarljivu hranu. Neposredno prije hranjenja dodaju se kvarljive komponente. Ako takva hrana leži u hranilicama duže od nekoliko sati, ne smije se dati pticama.

Da biste dobili kvalitetan proizvod, upotrijebite visokokvalitetne usjeve. Kada kupujete gotove krmne smjese, pažljivo proučite sastav. Sve komponente moraju biti prirodne. Politika cijena govori mnogo. Visokokvalitetni feedi ne mogu biti jeftini. Niska cijena ukazuje na loš sastav i nedostatak vitaminskih dodataka. Hranjenje takvom hranom ne smije se periti.

Popularne krmne smjese

Dobro uspostavljena na tržištu složena hrana za piliće pc 5, koja je dizajnirana za tov pasmina brojlera i početna je. Od završnih mješavina PC 2 je popularan, a PC 6. koristi se za hranjenje kokošaka. Popularnost krmnog smjesa Sun Feed za piliće zahvaljujući bogatom sastavu. Nije kontraindiciran čak ni za hranjenje dnevnih pilića. Prikladna krmna smjesa „Sunce“ podjednako je dobra za pasmine jaja i mesa.

zaključak

Uporaba krmnih smjesa uvelike pojednostavljuje njegu ptica. Bolje je kupiti početno obogaćenu krmnu hranu, a „Rast“ i „Finish“ lako se pripremaju kod kuće. Da bi razumjeli koliko je krmna smjesa prikladna za mlade životinje, oni nadziru debljanje i proizvodnju jaja. Prikladno je to učiniti uz pomoć tablice, čiji redovi prikazuju starost ptica, a stupci - debljanje i proizvodnja jaja. Ako se takva tablica ne koristi, tada je dob ptica još uvijek utvrđena. To čine kako bi se smjese za hranjenje "Start" prebacile na "Rost" i "Finish"..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako