Maslačak za zečeve

Među svim biljkama, kunići najviše vole maslačak. Smatra se da su ovi žuti proljetni cvjetovi štetni za životinje. Da biste razumjeli je li moguće davati maslačak kunićima, morate znati o svojstvima ove biljke.

Maslačak za zečeve

Maslačak za zečeve

Prednosti maslačaka

Maslačak za zečeve definitivno je potreban. Ova ljekovita biljka sadrži impresivnu količinu vitamina i korisnih elemenata: A, C, B, E i D, željezo, kalij, fosfor, glikozide, sterole, esencijalna ulja.

Maslačak ima sljedeća korisna svojstva:

  • poboljšati apetit i probavu;
  • pomoći brzom rastu i razvoju mladih životinja;
  • pozitivno utječu na laktaciju kunića, povećavajući količinu mlijeka;
  • pomoć u borbi protiv bolesti poput kokcidioze;
  • su diuretik.

Olga Nev (veterinar):

Maslačak također ima choleretic učinak, što povoljno utječe na probavu. Uz to, povećani udio kalcija u ovim biljkama povoljno djeluje na uzgoj mladih životinja. Glavna stvar je promatrati norme hranjenja.

Kako ući u prehranu

Da bi maslačak mogao koristiti zečevima, izuzetno je važno slijediti pravila i propise hranjenja..

Uvođenje u prehranu mladih životinja preporučuje se u trećem tjednu života. Preporučljivo je odabrati mlade izdanke za hranu, kao nemaju toliko gorčine kao u zreli.U proljeće i ljeto svježe biljke su uključene u prehranu, a na jesen ih možete hraniti gredicama.

Maslačak se koristi u potpunosti (s cvjetovima i korijenjem). Dijeta se može sastojati od ovih biljaka ne više od trećine ukupne količine hrane.

Mogu se davati u čistom obliku ili u mješavini s raznim biljkama, dodajući tansy, pelin ili plantain. Takva kombinacija ljekovitog bilja ne samo da će se svidjeti glodavcima, već će ih i osloboditi crijevnih parazita.

Stope hranjenja

Kunići se hrane tri puta dnevno.

Kunići se hrane tri puta dnevno.

Unatoč svim prednostima maslačaka, previše ove biljke može biti štetno: dopušteno je davati zečevima ne više od 100 g dnevno.

U većim količinama mogu prouzrokovati urolitijazu, cistitis, kao i zasićenost tijela kalcijem..

U toploj sezoni dopušteno ih je davati tri puta dnevno: rano ujutro daju pola polovine dnevne norme biljke, popodne - trećina volumena, a navečer - preostalu količinu.

Optimalan raspored hranjenja: 6:00, 15:00 i 19:00.

Zimi se ovaj okvir malo pomiče: prvo hranjenje događa se u 8 ujutro, dnevno - u 12 sati, a večernje - u 17 sati. Istodobno, količina zelene hrane ostaje ista..

Ako hranite zečeve maslačkom, urin životinja često postaje crven. Poljoprivrednici se ne bi trebali bojati, jer je to normalno .

Kako sakupljati maslačke

Ova cvatnja biljka raste svugdje: može se naći diljem Euroazije, osim polarnih širina i pustinja, pa prikupljanje i berba neće biti teško.

Na maslačku se beru svi dijelovi. Iako zečevi više vole lišće i stabljike, životinje se mogu hraniti i korijenjem i cvjetovima. Sadrže kalcij, minerale i gruba vlakna koja su dobra za zube glodavaca.

Najkorisniji su oni cvjetovi koji su se srušili prije strelice koja nosi cvijeće, njegove životinje najviše vole.

Ako pravilno pripremite i čuvate maslačak, kao i poštujete norme hranjenja, biljka će životinjama donijeti samo korist.

Korisni savjeti

Maslačak se, kao i druge biljke, najbolje bere tijekom dana po suhom vremenu. Osušeni cvjetovi drobe se i čuvaju na hladnom i suhom mjestu gdje cirkulira svježi zrak..

Važno! Ako su biljke još uvijek vlažne od kiše ili rose, nakon sakupljanja moraju se oprati i osušiti..

Ako se maslačak slabo osuši ili se nepravilno skladišti, može postati plijesni, što je vrlo opasno za zdravlje životinja. Kod kunića ona započinje ozbiljnu bolest zvanu Aspergiloza koja depresira dišne ​​putove.

Važno! Ne berite travu u blizini autocesta i proizvodnih pogona.

Prilikom sakupljanja trebate pažljivo paziti da opasne biljke ne padnu u praznine: maslačak, euforbija, celandin, droga, žuči. Zimske biljke berbe počinju krajem kolovoza-početkom rujna.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako