Kakvim povrćem i voćem hraniti kuniće

Prilikom držanja zečeva važno je pratiti njihovu prehranu. Neki proizvodi uzrokuju poremećaj probavnog trakta, dok su drugi potrebni za debljanje i normalan razvoj. Razmislite kojim povrćem i voćem možete nahraniti zeca, a koji ne bi.

Kakvim povrćem i voćem hraniti kuniće

Kakvim povrćem i voćem hraniti kuniće

Dopušteni proizvodi

Povrće i voće nisu osnovna hrana za zečeve. Međutim, oni zasićuju svoje tijelo vitaminima i mineralima, zbog čega je važno uključiti ih u prehranu.

Popis dopuštenih uključuje mrkvu, salatu, repa i kukuruz, svježi zeleni grašak i ljuske na njemu, rotkvice, rajčice, slatku papriku, bilje i peršin. Kad god je to moguće, u prehranu je uključen jeruzalemski artičoka (zemljana kruška), koji bogovi imaju vitamine i minerale.

Upozorenje! Prije nego što date rajčici, ogulite ih. Zele operite i osušite.

Nakon kruga, dojećem kuniću treba dati krastavce, kopar i peršin. Krastavci doprinose proizvodnji mlijeka.

Obrok pahuljastih životinja obogaćen je vrhovima nekih povrtarskih kultura: cikle i mrkve, vrhova graška, rotkvice, celera i pekinškog kupusa, mahuna graha. Listovi špinata su posebno korisni.

Sjeme korijena usjeva ne sadrži mnogo manje vitamina i minerala od samih korijenskih kultura, a tijelo se apsorbira mnogo lakše. Vrhovi se mogu jesti i svježi i suhi.

Od voćnih kultura prikladne: jabuke, kruške, grožđe, kivi, ananas, citrusi.Velika količina vitamina nalazi se u bobicama. Dijeta uključuje jagode, heljdu, brusnice, jagode, koprive, maline, kupine i ribizlu. Također biste trebali mazati svoje kućne ljubimce šljivama, što normalizira probavni trakt.

Listovi bobica usjeva bogati su vitaminima, posebno jagodama, malinama i ribizlom.

Zabranjeni proizvodi

Kućni ljubimci se ne mogu hraniti lukom. Pod tabuom je češnjak. Upotreba sorti crvenih glava također je neprihvatljiva..

Neko povrće treba dati uši glodavcima u ograničenoj količini, kao njihova prekomjerna konzumacija može dovesti do crijevne disbioze

Neko povrće treba dati uši glodavcima u ograničenoj količini, kao njihova prekomjerna konzumacija može dovesti do crijevne disbioze

Zabranjena cikla, patlidžan, grah, rabarbara.

Neki kažu da bijeli kupus čini više štete nego koristi. Međutim, ona nije uključena u popis zabranjenih proizvoda. Ako zaista želite svog ljubimca tretirati ovim povrćem, bolje je uzeti vanjske listove i pričekati da se malo privežu.

Marelice i šljive zabranjene su u voćnim kulturama.

Ne možete uključiti u prehranu vrhove i koru rajčice, krumpira i rabarbara. Svako sjeme ili sjeme, uključujući sjeme voćnih kultura koje nije zabranjeno konzumirati, ne bi smjele pasti na tanjur kućnog ljubimca.

Ne možete hraniti raž, proso i rižu. Doprinose stvaranju sluzi u želucu. Ne hranite raž jer je previše tvrdo.

Smrznuta hrana strogo je zabranjena.

Dopuštene su male količine

Neke ograničene količine mogu se uključiti u prehranu..

 • Kupus. Bilo koja vrsta kupusa daje se isključivo odraslim životinjama. Za kuniće je težak proizvod. Zaustavite odabir treba biti u boji ili brokuli.
 • Umjereno se proizvode i bundeva, tikvica, crvena šećerna repa i tikvice. Imaju laksativni učinak na tijelo. Uz zlouporabu ove skupine povrća mogu se pojaviti ozbiljni kršenja u probavnom traktu.
 • Dinje i lubenice. Za mnoge kućne ljubimce ovi su proizvodi poslastica. Međutim, mogu uzrokovati poremećaj probavnog trakta, zbog čega se daju u ograničenim količinama. Pažljivo se uvode u prehranu. Za prvo hranjenje bit će dovoljan mali komad dobrote. Nakon toga, kora tikvica može se uključiti u prehranu.
 • Mandarinski. Plod sadrži kiselinu, zbog čega bi njegova upotreba trebala biti ograničena. Ne preporučuje se davanje više klinova dnevno. Tijekom sljedeća 3 dana mandarina je isključena iz prehrane.
 • Mladi luk. Ova biljka usjeva proizvodi se u minimalnim količinama. Koristite samo zeleni dio biljke.
 • Banana. Ovo egzotično voće sadrži mnogo elemenata u tragovima neophodnih za zečeve. Međutim, visoko je kalorična, pa je ne možete zloupotrijebiti. Preporučuje ih hranjenje jednom tjedno. Analogna banani je bundeva, koja je puno jeftinija. Osim toga, može se uzgajati na osobnom zemljištu u bilo kojoj regiji zemlje..

Kora banane, koja sadrži puno hranjivih sastojaka, nije zabranjena. Prije hranjenja temeljito se opere pod tekućom vodom, a potom osuši. Koži je moguće dati samo ako postoji sigurnost da nije tretirana pesticidom.

Značajke hranjenja zečeva

Kunići se uvode u prehranu bilo kojeg povrća i voća tek u dobi od 17-18 dana. Mrkva i krumpir prvi su koji se dodaju prehrani..

Kunići bebe postaju sve raznovrsniji do dobi od 2 mjeseca, osim hrane daju im mrkvu, krumpir i polako stavljaju jabuke

Kunići bebe postaju sve raznovrsniji do dobi od 2 mjeseca, osim hrane daju im mrkvu, krumpir i polako stavljaju jabuke

Prije posluživanja mrkvu naribajte na sitnoj rerni. Krompir se prethodno kuha dok ne omekša, a sjecka se na rerni ili nožu.

Ostale proizvode primjenjuju od 2 mjeseca. Krompir se već može dati sirov. Njegova dnevna stopa za kuniće je 0,05 kg, a kuhana je 25 g više.

U dobi od 60 dana, repa se daje kućnim ljubimcima (dnevna stopa od 50 do 75 g). Listovi kupusa uvode se tijekom tog razdoblja (dnevna brzina 230-250 g). I također se početi hraniti bobicama. U dobi od 3 mjeseca zečevi se smatraju odraslim osobama.

Važne točke

Kako hraniti zečeve:

 • Svi usjevi voća i povrća, osim krumpira i kukuruza, daju se samo u sirovom obliku. Proizvodi koji su podvrgnuti toplinskoj obradi gube većinu vitamina i minerala. Također, većinu njih postaje teže probaviti..
 • Zabranjeni su proizvodi koji su se već počeli kvariti..
 • Kunići se ne mogu hraniti mješavinama voća ili povrća. Svaki se proizvod drobi prije posluživanja. Svakog dana trebali biste mijenjati vrstu vitaminske hrane. Jednog dana, na primjer, kunić se hrani zelenim graškom. I sljedeći dan, banane su uključene u prehranu.
 • Opasno je hraniti kuniće voćem i povrćem koji se prodaju u trgovinama. Često se tijekom kultivacije tretiraju snažnim pesticidima. Najbolji proizvodi uzgajaju se na osobnoj parceli. Inače, možete kupiti vitaminsko-mineralnu smjesu hrane koja sadrži sve što je potrebno za vašeg ljubimca.
 • Nakon uvođenja novog proizvoda, kućni ljubimac se pažljivo nadgleda. Ako postane letargičan, pojave se labava stolica ili napuhanost, proizvod se trajno isključuje iz prehrane.
 • Neke životinje nakon uvođenja voća i povrća, što je za njih poslastica, odbijaju jesti sijeno. Tada je bolje da ih isključite.
 • Zimi se kunići hrane sjemenkama suncokreta. Korisni i suncokretov obrok, koji tijelo zasiti vitaminima E i A.

rezultat

Koristeći biljke iz vlastitog vrta, za čije uzgoj nisu korišteni insekticidi, nemoguće je naštetiti kućnim ljubimcima.

Glavna stvar je pravilno pripremiti povrće i voće za posluživanje i odabrati one koji su sigurni za osjetljiv probavni sustav pahuljastih zečeva.

Popis dopuštenih i zabranjenih proizvoda isti je za patuljaste ukrasne i obične sorte zečeva.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako