Ostavlja u prehrani zečeva

Kako hraniti zečeve? Kunićima možete dati lišće stabala, vrtne grmlje, vrhove povrća ili ne?

Ostavlja u prehrani zečeva

Ostavlja u prehrani zečeva

Ova i mnoga druga pitanja vezana za pravilno hranjenje kunića odnose se na sve početnike uzgajivača zečeva. Uostalom, barem pola uspjeha u uzgoju ovih krznenih životinja ovisi o kvaliteti hrane.

Značajke napajanja

U prirodnim uvjetima, zečevi jedu biljnu hranu, a njihova prehrana sastoji se od zelene hrane (trava, divlje i kultivirane žitarice), korijenskih usjeva, stabala i kore drveća, te podzemnih dijelova biljaka.

Izbornik kućnih ljubimaca - potpuno ovisi o osobi, tako da uzgajivači zečeva trebaju biti vrlo oprezni prilikom sastavljanja dijeta.

Iz biljne hrane dobivaju najveći dio vitamina i minerala potrebnih za normalnu probavu i opći život.

Sustav hranjenja treba sadržavati: sočnu, grubu i koncentriranu hranu za životinje. U ovom slučaju sočni zauzimaju ne više od 1/3 ukupne dnevne prehrane. Kreda, sol i vitaminski kamen u malim količinama koriste se u prehrani kao mineralni aditivi za hranu..

Ljeti se mladom lišću drveća i grmlja može dodati glavna prehrana zečeva, a zimi - svježi izdanci četinjača.

Prisutnost uljnih kolača, obroka, mekinja, ribljeg i mesnog i koštanog brašna važna je za uravnoteženu prehranu.

Glavna dijeta se sastoji od:

 • sijeno.
 • Složena hrana.
 • voda.

Sijelo i hrana za životinje moraju uvijek biti u hranidbi životinja, jer zečji želudac ima slabe mišiće i treba ga puniti hranom i vodom što je češće moguće.

Bez pritiska nove hrane, hrana koja se već nalazi u želucu neće napredovati u tankom crijevu. Zato jedu tako često..

Hranidne pelete i voda također pomažu poboljšanju probavnog sustava.

Dopunska prehrana

 • Divlje bilje (plantain, kopriva, maslačak, pljeskavica, pastirska vreća, ogrtač, kamilica, lucerka, mišji grašak, yarrow, ivan čaj, cikorija, pšenična trava, morske zvijezde, djetelina itd.).


Prilikom sakupljanja (rezanje, sušenje, sušenje) ljekovitog bilja i pripreme biljnih mješavina treba biti oprezan da ne dobijete opasne biljke (kvinoja, listopad, celandin, kim, droga, konjska kislica itd.), Kao i biljke koje sadrže esencijalna ulja (peršin, kopar) et al.).

 • Pelin i plijesan mogu biti prisutni u prehrani životinja, ali njihov broj treba biti ograničen. Pri hranjenju ili sakupljanju zelene naknade mogu se mijenjati različite vrste bilja.
 • Povrće (bijeli kupus, rabarbara, krumpir, mrkva, krastavci, tikvice, rajčice). Također možete davati zečevima zelena salata, vrhovima repe i vrhovima repa, jeruzalemskom artičokom, rotkvicom i mrkvom.
 • Tikvice (bundeva, dinja, lubenica).
 • Žitarice (kukuruz, ječam, pšenica, zob).
 • Mahunarke (soja, leća). Mahunarke treba unositi u prehranu postupno kako ne bi izazvale crijevne poremećaje. Savršena kombinacija je mješavina mahunarki i žitarica.
 • Voće i sušeno voće (jabuke, kruške), osim egzotičnog i kamenog voća (šljiva, marelica itd.). U tom slučaju jezgra voća koja sadrži male sjemenke mora biti uklonjena iz jabuka i krušaka.
 • Lišće i izdanci stabala i vrtnih grmlja.

Lišće i grane u prehrani

Kunići jedu lišće s različitih stabala

Kunići jedu lišće s različitih stabala

U pravilu se u hranilice domaćih zečeva postavljaju grančice lipe, aspena, bagrema, vrbe, jabuke ili kruške. Životinje su potrebne za mljevenje prednjih zuba (sjekutića).

Također, hrana za grane je pravo prirodno skladište hranjivih tvari, vitamina i elemenata u tragovima..

Pogledajmo lišće s kojeg se stabla mogu dati zečevima..

ribizla

Ribizla je izvrsna hrana od grana za zečeve. Izbojci lišća zajedno s lišćem pomažu u raznolikoj dnevnoj prehrani jer ih možete davati u bilo kojoj količini.

Zrele bobice ribizle bit će dobar desert.

malina

Kunići jako vole zeleno lišće, izdanke i čak bodljikave stabljike maline.

Osim toga, vrlo su korisni - izazivaju dobar apetit, doprinose jačanju zdravlja i imunološkog sustava..

Naravno da najviše vole maline, ali nudeći ih svojim ljubimcima samo je poslastica.

Važno! U hrani možete dati bilo koji dio ovog grmlja, osim korijenskog sustava.

jagode

Zeleni dio biljaka (izdanci, lišće i antene) jagoda sadrži željezo, cink, kalcij, kalij i askorbinsku kiselinu te je koristan dnevni dodatak prehrani.

Ali sa sočnim bobicama, treba biti oprezan i ponuditi ih zečevima u izuzetno ograničenim količinama..

Olga Nev (veterinar):

Treba imati na umu da se većina vrtnih kultura u proljeće tretira od raznih parazita. Stoga se lišće i grančice koji se koriste u prehrani zečeva prvo moraju oprati i malo osušiti..

Javorovo stablo

Od svih uobičajeno dostupnih stabala, lišće javora ima najviše razine fruktoze, saharoze i glukoze. Stoga mogu dobro služiti kao glavni dobavljač šećera.

Ljekovito lišće

Uz uznemireni probavni sustav, možete zečevima dati hrast i lišće i grančice, kao i grane i lišće jelše. U maloj količini dobro se nose s proljevom životinja..

Olga Nev (veterinar):

U slučaju probavnih problema, zečevi se mogu hraniti malom količinom kamilice ili plantaže. Imaju protuupalno djelovanje, a također djelomično adsorbiraju toksine. Trava se mora sakupljati na čistom području. Prije posluživanja, lišće se ispere vrućom vodom i osuši.

Listovi oraha daju se u malim količinama, u ljekovite svrhe, kao antibakterijsko i dezinfekcijsko sredstvo. Koriste se u iznimnim slučajevima i samo po savjetu iskusnog veterinara..

Svaki uzgajivač kunića trebao bi imati na umu da oni kategorički nisu prikladni kao svakodnevna hrana..

Što se ne smije dati zečevima

Stabljike i listovi rajčice ostavljeni nakon berbe.

Za razliku od zdravih i hranjivih plodova rajčice, koje se mogu hraniti zečevima, zeleni dijelovi ove biljke ne mogu se kategorički uključiti u pahuljasti jelovnik.

Zelenje rajčice sadrži opasni alkaloid solanin koji djeluje na živčani i probavni sustav životinje kao najjača otrovna tvar.

Prazne košare od suncokreta nakon prikupljanja sjemena. Za razliku od sjemenki suncokreta, koji imaju visok udio masti i hranjivu vrijednost, košare neće donijeti ništa korisno u prehrani kućnih ljubimaca. A same sjemenke bi trebale biti prisutne na jelovniku samo kao vrlo rijetka poslastica.

Vrhovi krumpira zabranjeni su i za hranjenje kunića. Sadrži solanin, koji kad se pojede može dovesti do smrti kućnog ljubimca.

Ali nusproizvodi obrade suncokreta - obrok i kolač, nezamjenjiv su dodatak visokih proteina prehrani domaćih zečeva, što može ubrzati metabolizam i ojačati imunološki sustav.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako