Quinoa u prehrani zečeva

Kunići su biljojedi, pa im treba puno biljne hrane. Njihova prehrana treba sadržavati vitamine i druge korisne tvari. Samo u takvim uvjetima oni će brzo rasti i neće naštetiti. Mnogi vlasnici se zanimaju je li moguće davati zečevima kvinoju. Pogledajmo ovo važno pitanje..

Quinoa u prehrani zečeva

Quinoa u prehrani zečeva

Značajke biljke

Quinoa se koristi u alternativnom liječenju, dodavana je hrani u gladnim godinama. Botaničari ga smatraju najčešćom travom. Sadrži puno proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina..

Uzgajivači zečeva široko koriste raznovrsno bilje kao hranu. Potrebno je dodati travu u prehranu kućnih ljubimaca s krajnjim oprezom. Treba ga davati u kombinaciji s drugim biljkama. Lišće oraha, koprive, plantaže, maslačka, pšenične trave, jagoda, djeteline.

Biljka treba biti oko 1/9 ukupne zelene mase.

Korisna svojstva

  1. Biljka pomaže tijelu kućnog ljubimca u probavi hrane.
  2. Sadrži puno korisnih tvari, uključujući vitamine (PP, E, A, C) i minerale (bakar, željezo, kalcij, mangan).
  3. Trava je uvijek dostupna kao raste svugdje.
Quinoa je dobra obogaćena visoko kalorična hrana za zečeve

Quinoa je dobra obogaćena visoko kalorična hrana za zečeve

Mišljenja o dobrobiti i šteti biljaka su različita. Neki uzgajivači zečeva smatraju ga korisnom hranom, koju vrijedi dati životinjama, jer jedu ga s užitkom. Ostali vlasnici ga pripisuju korovu i savjetuju da ga se riješite..

Kolekcija quinoa

Trava raste gotovo cijele godine, s izuzetkom zime. Prilikom pripreme morate slijediti neka pravila:

  • Ne sakupljajte biljke u blizini cesta i industrijskih poduzeća, kao akumulira otrovne tvari;
  • ne berite travu za vrijeme cvatnje, kao sadrži tvari otrovne za zečeve.

Olga Nev (veterinar):

Čak i ako otkinete cvijeće s biljke, to ne jamči da otrovne tvari ne sadrže stabljiku i lišće biljke

.Nepravilno sakupljena ili poslužena u velikim količinama trava može negativno utjecati na kućne ljubimce:

  • gastrointestinalni problemi;
  • alergijske reakcije;
  • patoloških procesa u unutarnjim organima.

Pravila hranjenja

Svježa quinoa nije pogodna za zečeve. Sakupljene sirovine moraju se sušiti ili sušiti 2 do 4 sata na sunčanom mjestu da se štetne tvari uklone iz trave. Prije takvog tretmana potrebno je provesti postupak za pranje svježih izdanaka od prljavštine. Ako životinje nerado jedu suhu ili osušenu travu, prskaju se vrućom vodom.

Kunićima se ne smije dati svježe pokošena trava jer nakon što uđe u želudac, on počinje fermentirati, što uzrokuje slabu probavu

Ne odustajte od kvinoje u prehrani zečeva. Korisna je i sposobna poboljšati rad cijelog organizma, ojačati imunitet životinja. Davanje lišća košta 2 puta tjedno. Možete miješati 2-3 listova dnevno u hranu svakog pojedinca.

Listovi kvinoje čuvaju se, zimi suše zajedno s drugim biljem. Ispada da je obogaćeno sijeno, što je korisno životinjama. Sušenje pokošene trave za zimsku upotrebu nalazi se pod nadstrešnicom. U tom se slučaju sunčevo svjetlo ne smije dopustiti. Biljka se cijelu zimu čuva i daje kućnim ljubimcima, ali tijekom skladištenja gubi dio hranjivih sastojaka.

Olga Nev (veterinar):

Prije hranjenja takvog sijena koje sadrži kvinoju, provjerite da se ne ošteti tijekom skladištenja. Ne bi trebalo imati plijesni i parazita. Ova hrana je neprikladna za konzumaciju..

zaključak

Quinoa je korisna biljka, ali daje se zečevima pod određenim pravilima. Ako kućni ljubimci imaju zdravstvenih problema nakon uvođenja trave u prehranu, nije je potrebno odbiti. Vrijedno je prijeći na postupno dodavanje biljke u hranu, počevši s malim dozama.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako