Kelj u prehrani zečeva

Posebno mjesto u prehrani zečeva je zelena boja. Ako se postavi pitanje, koje bilje ponuditi kućnim ljubimcima, tada se kislica može uključiti na popis hrane za kuniće. Za to je prikladnija vrsta koja raste u divljini. Vrijedno je hraniti životinje takvom hranom..

Kelj u prehrani zečeva

Kelj u prehrani zečeva

Korist i šteta

Takva trava ima i druga imena: konjska kislica ili kisela. Za ljude je korov, ali za životinje je sočna hrana koja dobro prija. Životinje ga jedu s apetitom. Sadrži takve korisne tvari:

 1. Vitamin C - prisutan je u velikim količinama u cvjetovima. Pomaže u jačanju imuniteta.
 2. Kalcijev oksalat - nalazi se u svim dijelovima biljke. Ima antibakterijska svojstva.
 3. Sastav također uključuje vitamine skupine B, E i elemente u tragovima kao što su fosfor, kalij, mangan, sumpor, fluor, željezo.

Možete davati kiselo zečevima kao tonik. Povećat će vitalnu energiju životinja. Također, takva hrana u pravoj dozi poboljšava probavni sustav. Životinje koje koriste kiselinu manje su sklone stresu. Biljka ima choleretic učinak..

Potrebno je davati u ograničenom iznosu. Prekoračenje doze prijeti proljevom zbog visokog sadržaja organskih kiselina, što može dovesti do trovanja.

Berba krmeKiselost se daje zečevima svježim i osušenim. Bolje je odabrati biljku koja raste u šumi ili u vlastitom vrtu. Kultura koja raste u blizini puteva ne bi trebala biti uključena u prehranu životinja. Sadrži mnogo kancerogenih i teških tvari..

Ne berite travu koja raste blizu ceste: može sadržavati opasne tvari

Ne berite travu koja raste blizu ceste: može sadržavati opasne tvari

Hrana se bere prema sljedećim preporukama:

 1. Bolje je skupiti konjsku kislicu u proljeće. Ljeti na suncu gubi puno vitamina. Učinite to ujutro.
 2. Reznice se preferiraju ako je berba ljeti. Iskope ih iz mladih biljaka.

Vrijedno je naučiti razlikovati štapiće od drugih kultura s kojima podsjeća - crni korijen i mliječne trave. Sadrže alkaloide koji kunićima nanose štetu - uzrokuju trovanje ili čak smrt životinja. Posebno je opasno za kuniće i trudnice. Ide na travu, osoba mora proučiti njezin opis.

Možete dati kiselo zečeve u hladnoj sezoni, prethodno se osuši. U ovom obliku nema gorčine, koja je ponekad prisutna u svježim biljkama. Sušenje se izvodi na sljedeći način:

 • sortirati travu, oprati;
 • listovi se polažu na lanenu krpu koja upija vlagu;
 • ostavljeno na mjestu s dobrom cirkulacijom zraka, gdje izravno sunčevo svjetlo ne pada.

Ne postavljajte biljku u slojevima, jer će u protivnom početi propadanje. Postupak je najbolje izvesti na suhom sunčanom danu. Kad se biljka prestane savijati i puknuti, smatra se osušenom. U ovom se obliku kiselina pohranjuje do 2 godine na tavanu. Ali bolje je hraniti je tijekom sljedeće godine.

Možete hraniti životinje svježom i sušenom kislicom. Ali svježe treba biti u malim količinama.

Možete hraniti životinje svježom i sušenom kislicom. Ali svježe treba biti u malim količinama.

Pravila hranjenja

Prije hranjenja kislica zečevima, očisti se od prljavštine i plijesni, ako ih ima, a zatim se suši u hladu 5-6 sati.

Konjska kislica daje se zečevima, poštujući sljedeće preporuke:

 1. U prehranu unosite postupno, promatrajući dobrobit životinja. Prvi put dajte nekoliko listova. Ako je sve u redu, porciju vrijedi povećati. U slučaju proljeva, trava se isključuje iz prehrane.
 2. Ne prelazite dnevnu normu, koja za mlade zečeve iznosi 100-120 g, za odrasle - 200 g, za sukralne ženke - 250 g.
 3. Zimi se osušena kiselina treba davati s sijenom.

Konjska kislica za zečeve pomiješana je s plantainom, djetelinom, jajolikom, livadnom slatkom. Ove kombinacije su najprikladnije. Često se trava dodaje mokroj kaši.

zaključak

Za raznolikost prehrane, zečevima se daje kislica. Naizmjenično je s drugim vrstama zelenila. Ne možete hraniti životinje istom vrstom hrane, jer zbog toga one neće dobiti potrebne hranjive tvari. Trava se koristi kao poslastica i za nadopunu vitamina. Jača organizme životinja. Kada se osuše, zečevima se daje konjska i domaća kiselina.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako