Mogu li pilići odlagati jaja bez pijetaoa?

Pitanje može li kokoš odlagati jaja bez pijetla ili ne, zanima mnoge uzgajivače. Priroda je svojstvena da se mužjak ne bi ogriješio da bi dobio kokoši. No, je li to potrebno kad je cilj samo dobiti proizvode, a ne daljnje uzgoj potomaka - to ostaje za vidjeti.

Mogu li pilići odlagati jaja bez pijetaoa?

Mogu li pilići odlagati jaja bez pijetaoa?

Značajke oplođenog jajašca

Kokoši polažu jaja bez pijetla, obično bez ikakvih problema. Međutim, prisustvo mužjaka značajno utječe na kvalitetu konačnog proizvoda.

Oplođeno jaje je zdravije, duže se čuva i ima zasićeniju žumančanu boju. Prema tome, na tržištu su troškovi seoskih jaja mnogo veći od onih koji se prodaju na peradarskim farmama..

Pilići se implicitno pokore vođi, odmah pojure na njegov poziv i ne lutaju nikom

Pilići se implicitno pokore vođi, odmah pojure na njegov poziv i ne lutaju nikomU kokošinjac drže jedan pijetao za 10 slojeva. U slučaju da će biti više mužjaka, piletina će izgledati ne samo umorno, već se lako može razboljeti. Pored toga, mužjak će se boriti s drugim mužjakom, jer njegova priroda ima želju biti vođa.

Mužjak se smatra glavnim, promatra red i ne dopušta da se kokoši međusobno bore. Jedini pijetao moći će cijelu godinu oploditi kokošinjac. Pijetaoi su dobri i na pilićima i nikada ne vrijeđaju piliće..

Postupak gnojidbe pilića

Formiranje embrija odvija se ne u tijelu piletine, već u samom jajetu. Sperma prodire kroz genitalije kojima se pijetao i piletina trljaju jedan o drugoga.

Otprilike 3 tjedna ostaje aktivnost sperme, koja u svakom trenutku može oploditi jaje kokoši nesnice, nakon čega se iz jajeta može izleći puna i zdrava piletina. Ako farma ne planira uzgajati mlade životinje, tada nije potrebno držati pijetao.

Odsutnost pijetla ne znači da neće biti jaja. Glavna stvar je imati toplu i čistu kokošinjac i uravnoteženu prehranu

Odsutnost pijetla ne znači da neće biti jaja. Glavna stvar je imati toplu i čistu kokošinjac i uravnoteženu prehranu

Međutim, također se događa da kokoši ne lutaju instinktivno bez pijetla, zbog činjenice da osjećaju da neće moći ostaviti potomstvo. Ali to je prije iznimka od pravila i ova je situacija izuzetno rijetka..

Da bi se kokoši mogle požuriti, moraju dostići oko šest mjeseci starosti. U normalnim uvjetima mogu dobiti potomke tijekom cijele godine. Topla kokošinjac s normalnom vlagom, puna i čvrsta prehrana, kao i odsutnost bolesti - to je ono što je potrebno za normalno odlaganje jaja.

Formiranje jaja

Pilići mogu nositi jaja bez pijetla, ali u ovom je slučaju proces stvaranja jaja izuzetno kompliciran i sastoji se od nekoliko faza:

  • U ženskom jajniku razvijaju se jajašca. Njihov broj kod zdrave jedinke može doseći nekoliko tisuća. Zapravo, ovo je žumanjak.
  • Kad ruši membrana jajnika, jaje ulazi u jajovod gdje je prekriveno proteinima. Upravo na vrhu ovog organa može doći do oplodnje.
  • Ušavši u maternicu, jaje počinje prekrivati ​​školjkom. Postupak može trajati do jedan dan, nakon čega se piletina može suziti.

Ako hranjenje nije ispravno ili uvjeti pilića ne zadovoljavaju njihove potrebe, ženka će moći položiti ne više od 100 jajašaca godišnje. Ali promatrajući uvjete potrebne za polaganje jaja, možete dobiti oko 250 punih jaja.

zaključak

Dakle, na temelju prethodnog možemo zaključiti da piletina nosi jaja bez pijetla - nisu oplođena, ali mogu se jesti (najčešće se to prodaju u trgovinama). Jaja koja kokoši polažu samo u slučaju oplodnje mogu donijeti potomstvo.

Postoje pozitivne i negativne strane prisutnosti pijetla u kokošinjcu i bez njega. Stoga odluka o kupnji na farmi u potpunosti ovisi o vlasnicima i ovisi o daljnjim svrhama uzgoja.

Svaki se uzgajivač mora sjetiti: kako bi se kokoši dobro snašle, moraju im osigurati ugodne uvjete za život i dobru prehranu.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako