Značajka pasmine konja miša

Među velikim brojem konjskih odijela poznatih čovjeku, Moćni Konj je možda najčasniji u svojoj ljepoti. Kao da je sišao sa stranica bajke, zahvaljujući netipičnoj boji, životinja je jedno od najljepših stvorenja na zemlji. Što je tako neobično u deklariranom odijelu? Po čemu se takav pojedinac razlikuje od drugih konja?

Mišji konj

Mišji konj

Podrijetlo i opis

Istraživači sugeriraju da mesno odijelo konja ima divlje predake zvane tarpans. To su bile izdržljive životinje koje su živjele u europskim stepenima. Imali su prugu u obliku pojasa duž kralježnice, kratak rep i noge s bojom koja podsjeća na zebru (zebroidity). Visina konja mogla je dostići 137 cm u grebenu. Tarpance su lovili zbog ukusnog mesa i kožica, ali nisu ih mogli pripitomiti: u zatočeništvu su ovi konji uginuli.

Kao rezultat toga, otprilike 200 godina, ova divlja vrsta bila je istrijebljena (do danas su preživjeli samo križevi).

Pasmina miševa uzgajana je umjetno. U križu je sudjelovala podvrsta poljskog konja.

Plavi krvni konjiOdijelo za miševe pripada onim životinjama koje su potomci gore navedenih pasmina. Neki su ovo odijelo nazvali "Plavi konj" zbog kose obojene u pepeljastu boju, koja je blistala na suncu i bila je plava. Ne uzalud, u bajci o Pepeljugavim konjima ove posebne boje upregnuta je kolica: djevojka je trebala izgledati u najboljem svjetlu na balu. Miševi konji bili su popularni i u višim krugovima..

Značajke koje su karakteristične za Plave konje:

  • sjena pepela;
  • rep i griva, kao i udovi tamnije boje od tijela pojedinca;
  • pruga duž grebena tamne boje.

Kombinacija gore navedenih značajki omogućuje nam da zaključimo da je konj takvog odijela jedan od najvrjednijih među predstavnicima različitih boja konja, što vam omogućava da se divite njegovoj ljepoti i gracioznosti (fotografija jedinstvenog odijela konja može se naći na Internetu).

Glavne nijanse

Čuvši tako zanimljivo ime, postavlja se pitanje: mišji konj je ono?

Svaka podvrsta je jedinstvena. Mousy konj odlikuje se raznim nijansama, dakle, broj muhara je u desecima. Razmotrimo najosnovnije:

  1. Tamna. Pasmina ima sijedu dlaku s tamnijim udovima. Traka duž kralježnice, grive i repa iste nijanse, desno do crne.
  2. Svijetlo. Tijelo mišićave kobile ima gotovo bijelu nijansu (sa primjesom sive boje). Boje od bijele do crnkaste boje svojstvene su bojanju nogu, griva i repa. Pojas za takve pojedince je tamno siv.
  3. Mukhortov. Karakteriziraju je mrlje crvenkaste ili blago žute boje u blizini očiju i usta, kao i na bokovima i preponama. Ovakva boja je rijetka.

Treba napomenuti da se boja mišjeg konja ne mijenja s godinama, za razliku od drugih sorti, koje zimi imaju srebrni ton s plavim nijansama, a ljeti imaju žućkastiji ton.

Za razliku od ostalih odijela

Pojedinac mišjeg odijela može se lako razlikovati među stadom prema sljedećim karakteristikama:

  • Crna pruga koja teče grebenom posebna je razlika. S ovom se osobinom mišji konj izdvaja od ostalih pojedinaca..
  • Kod konja sive boje ton se stvara miješanjem crne i bijele dlake na tijelu, a mišići konj ima jednobojne dlake pepela ili zlatne boje (bez ikakvih kombinacija).
  • Divlji konj pokazuje stabilnost boje, pastuh ne mijenja boju sa pubertetom.

Prije su njihovi preci bili divlje tarte, i zahvaljujući genima, bez obzira u kojoj dobi je bio konj, u kojim god je uvjetima pojedinac bio, boja životinje ostala je ista tijekom cijelog života. Moderni konj s početkom hladnog vremena može promijeniti svoju boju, a zrelošću - teksturu linije kose, ali pepeljasta nijansa će ostati zauvijek. Ipak takvi konji imaju tendenciju da sijede.

Iskusni uzgajivači konja tvrde da boja odijela ne utječe na rad konja, njegovu aktivnost (raspoloženje životinje ovisi o stanju živčanog sustava).

U zatočeništvu su konji potrebni briga za ljude, odgovorna briga i pažnja, jer su jedna od najvjernijih životinja, vjerni čovjekovi prijatelji.

Na studenima možete vidjeti konje različitih otmastki. Ovo je dokaz da gen divljih tarpana kod stvarnih jedinki praktično nedostaje, pa na kraju primjećujemo da su konji mošusne boje rijetki i gotovo su egzotični u modernom svijetu.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako