Životni vijek konja

Bilo koji farmer i uzgajivač konja želi znati koliko konja živi prije nego što kupi oštar konj. Danas se ova vrsta životinja koristi u poljoprivredi, a na nekim mjestima koja su daleko od civilizacije i dalje je prijevozno sredstvo.

Životni vijek konja

Životni vijek konja

O tome koliko će dugo živjeti konji, ovisi termin njihove prikladnosti za uslugu s vlasnikom. Profitabilnost takve životinje ovisi o njenom zdravlju, performansama i dugovječnosti.

Što utječe na životni vijek konja

Na broju konja živi, ​​razdoblje stjecanja mladih životinja, raspored uzgoja pasmine i drugi parametri. Naravno, potrebno je uzeti u obzir i činjenicu da će se životni vijek domaćeg konja i divljeg značajno razlikovati, na što utječu i uvjeti držanja konja.

Razlike u životnom vijeku primijetit će se kod različitih pasmina. Tako čistokrvni konji ponekad umiru vrlo mladi, a jednostavan farmi konj može dostići starost.

Očekivano trajanje života

Na pitanje koliko godina konji u prosjeku žive, uzgajivači konja i hipologija (specijalisti za proučavanje konja) odgovaraju drugačije. Neki kažu da konji u prosjeku žive od 25 do 30 godina, dok drugi - da je prosječni životni vijek konja 35-40 godina. Morate shvatiti da ne postoji niti jedan lik za sve konje, jer ne možete usporediti konja koji je odrastao u divljini s domaćom kobila ili konjem uzgojenim za specijalizirane izložbe. Isto vrijedi i za stadiona konjičkih ili konjičkih sportova..

Život konja ovisit će o pasmini

Život konja ovisit će o pasminiAko se uzmu u obzir svi ovi uvjeti, prosječno trajanje postojanja konja može se označiti okvirima od 15 do 40 godina. Ali nisu svi pojedinci preživjeli do starosti. Zanimljiva je činjenica da će se ovisno o pasmini životni vijek razlikovati:

  1. Radni domaći konji u prosjeku žive do 20-25 godina. Koliko čovjek može poslužiti, u velikoj mjeri ovisi o osobi. Što su bolji za konja uvjeti i vlasnik će biti pažljiviji, to će ljubimac duže moći ugoditi zdravljem i dugovječnošću. Genetika i individualna izdržljivost također igraju veliku ulogu..
  2. Sportski konji žive 5-7 godina duže od radnika. Ali u ovom slučaju veliku ulogu ima rezultat tjelesnog napora. Ako se konj ne ozlijedi i u svom dnevnom režimu se izdvaja mnogo vremena za odmor i obnavljanje snage nakon utrka, takav pastuh ima sve šanse da dostigne starost. Glavna stvar je ne dovesti životinju do iscrpljenosti. Tako neki konjički vlasnici iscrpljuju konje do te mjere da dobiju srčani udar u prilično mladoj i produktivnoj dobi. Ponekad se konj koji više ne donosi prihod i postaje neprofitabilan jednostavno ubija.
  3. Plemenske jedinke uzgajane na konjskim farmama mogu živjeti do 35 godina. Pruža im se veća pažnja, brinu se mnogo pažljivije. To je zbog činjenice da su ove životinje vrijedni primjerci za reprodukciju. Visokokrvne pasmine, poput arapskih ili akhal-teke konja, su dugovječne. Zbog svoje profitabilnosti, takvi konji dobivaju pravovremeni i kvalitetan tretman u slučaju problema..

Očekivano trajanje života u divljini i kod kuće

Postoji razlika između koliko godina konji žive kod kuće i koliko u divljini. Naravno, u prirodnim uvjetima divlji konji prerano umiru, jer se tamo moraju boriti za opstanak.

Dakle, iz cijelog godišnjeg izlova divljih konja samo 30% svih jedinki dostiže punu zrelost. Većina mladih ždrebadi umire od zubi grabežljivca. Slučajne ozljede konja postaju čest uzrok smrti. Bolesna osoba ne može pratiti stado, ne može osigurati sigurnost koju stado pruža, te ne može osigurati hranu i piće.

Uvjeti za život u kući

U stara vremena, kada su konji obavljali veliku količinu složenih poslova na farmi, dobna granica za njih bila je 12 godina. Ali sada su uvjeti za životinje postali mnogo ugodniji. Sada se postavlja pitanje: koliko godina se konj može nazvati starim? Kao što je već spomenuto, konji žive različito vrijeme, ali u dobi od 25 godina mogu se povući.

Uvjeti za život u kući pozitivno utječu na životni vijek konja

Uvjeti za život u kući pozitivno utječu na životni vijek konja

Važnu ulogu u dugovječnosti domaćih konja igra razvoj znanosti u veterinarskom području. Danas se većina bolesti koja su ranije bila smrtna lako liječi i ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju i životu životinja. Također, kod kuće konji pravilno jedu i pružaju im dobru njegu, što uvelike povećava njihovu šansu za preživljavanje do starosti..

Divlje stanište

Mnogi faktori sprečavaju divlje konje da žive dug život. Jahači moraju preživjeti u teškim klimama, nositi se sa temperaturnim ekstremima i prirodnim katastrofama, zaštititi se od grabežljivih životinja.

Osim toga, prehrana divljih konja je vrlo loša, posebno zimi. Mnogi konji umiru od virusnih infekcija, raznih bolesti. Tako konji, koji zimi od umora leže na smrznutom tlu, dobivaju upalu pluća i jednostavno izgaraju. Ponekad uzrok smrti odraslih i ždrebadi postaje hladna voda pijana s vrućim konjima. Nitko ih ne može liječiti, dobra prehrana također nedostaje zbog sezone, kao rezultat toga, bolesni konj samo umire.

Divlji konji moraju preživjeti u oštrim klimama

Divlji konji moraju preživjeti u oštrim klimama

Od velike važnosti je stanište. Prosječni životni vijek konja koji žive u toplim krajevima 10 godina je duži od onih koji su u težim uvjetima sjevernih područja. Većina divljih konja umre u dobi od 10 godina. Maksimalni životni vijek mustanga u divljini je 15 godina.

Čimbenici koji utječu na dugovječnost

Na životni vijek konja utječu mnogi faktori. Svi uzgajivači ih znaju i pokušavaju se pridržavati, jer to omogućava maksimalan životni vijek konja.

Glavna pravila koja osiguravaju dugovječnost konja su:

  • kvalitetna njega i pravilno održavanje;
  • pravilna i zdrava prehrana;
  • pasmina konja;
  • odnos prema domaćim ili divljim konjima;
  • svrha domaćih životinja: za rad, za sport, za konjske utrke, uzgoj konja.

briga

Životni vijek konja izravno je povezan s brigom o njemu..

Glavni uvjeti su čistoća i suhoća u štali. Ako je soba prljava i vlažna, životinje se mogu razboljeti: njihovi zglobovi se mogu upaliti i noge nabubriti, jer je ta čast njihova tijela vrlo osjetljiva. Važno je i promatrati režim rada i odmora: pružiti životinji potpuno spavanje. Konji bilo koje dobi trebaju fizičku aktivnost kako bi održali zdrave mišiće i cijelo tijelo..

Dugovječnost konja ovisi o brizi o njemu

Dugovječnost konja ovisi o brizi o njemu

obrok

Od velike je važnosti omjer hranjenja. Hrana treba biti uravnotežena i sadržavati sljedeće komponente: sijeno i slama, usjevi i hrana za životinje, ljeti - svježe sječena trava, kao i vitamini i minerali. Preporučuje se puštanje stada na pašnjaku, gdje svaki pojedinac ima pristup svim vrstama bilja i osiguravanje puno vode.

Prema normama, jedan konj bi trebao pojesti 25 kg različitog bilja dnevno i piti 50 litara vode. Za starije osobe, grubu hranu treba isključiti iz prehrane, jer je njihova upotreba prepuna pojave crijevnih poremećaja.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako