Lišće hrena u prehrani zečeva

U toploj sezoni u prehrani zečeva moraju biti prisutne različite vrste zelja. Ponekad možete zečevima dati lišće hrena. Biljka ima oštar miris i adstrigentni okus, tako da ne može ugoditi životinjama. Unesite ga kao feed prema određenim pravilima.

Lišće hrena u prehrani zečeva

Lišće hrena u prehrani zečeva

Korist i šteta

Prizemni dio hrena pomoći će u održavanju zdravlja životinja na odgovarajućoj razini. Sadrži mnogo korisnih tvari:

 1. Vitamini B, C i E jačaju imunološki sustav. Poboljšajte cirkulaciju krvi, pozitivno utječu na kvalitetu kože. Promicati dobru apsorpciju proteina, masti i ugljikohidrata.
 2. Folna kiselina potrebna je za pravilan razvoj i rast..
 3. Vlakna blagotvorno utječu na probavni trakt. Pomaže probavi hrane. Sudjeluje u sintezi tvari važnih za tijelo.

Biljka sadrži i zdrava esencijalna ulja. Njihov sastav uključuje hlapljive, koji su prirodni antiseptici. Oni su u stanju ubiti patogenu mikrofloru u crijevima, pomoći zečevima da se riješe toksina i toksina..

Listovi su bogati takvim elementima u tragovima: željezo, selen, cink, magnezij, kalij, natrij, fosfor, bakar. Doprinosi pravilnom funkcioniranju kardiovaskularnog, živčanog, respiratornog i reproduktivnog sustava, povećavaju hemoglobin, jačaju koštano, mišićno tkivo, zubnu caklinu.Kunićima možete dati lišće hrena u ograničenim porcijama. Inače će biti štetni. Takva je hrana teško probaviti, pa stoga može dovesti do probavne smetnje. U slučaju predoziranja, zapažaju se povraćanje, proljev, smanjena aktivnost. Životinje su žedne.

Berba krme

Za kuniće su listovi hrena korisni u svježem i osušenom obliku. Kultura se često stječe na tržištu. Bolje je da je biljka uzgajana u vlastitom vrtu. Tada će osoba biti sigurna da proizvod nije tretiran kemikalijama.

Listovi i stabljike hrena nakupljaju dovoljno vitamina do kolovoza ili početka rujna, tako da se već mogu rezati za sušenje

Listovi i stabljike hrena nakupljaju dovoljno vitamina do kolovoza ili početka rujna, tako da se već mogu rezati za sušenje

Zeleni hren sakuplja se u blizini rijeka, močvara. To je divlji prizor. Također će odgovarati zečevima, ali trebali biste slijediti ova pravila:

 1. Skidajte se s mjesta daleko od autocesta.
 2. Pregledajte biljku na oštećenja, plijesan, trulež i štetočine.
 3. Uzmite u obzir kvalitetu kulture. Označava ga bujnim i svijetlim vrhovima, tamno smeđim tlom i prljavo bijelim podzemnim dijelom korijena.

Kunići mogu osušiti lišće hrena. Postupak sušenja:

 1. Biljka se bere u kolovozu - početkom rujna. Tada će imati vremena za nakupljanje korisnih tvari.
 2. Bilje se sortira, ispere toplom vodom, suši se pomoću papira ili platna. Novine se ne koriste tako da lišće ne upije boju.
 3. Sjeckani na komade.
 4. Izložite na tavanu ili pod nadstrešnicom. Izravna sunčeva svjetlost ne bi trebala pasti na sirovinu, inače će izgubiti većinu hranjivih sastojaka.

Pravila hranjenja

Biljka ne bi trebala postati osnova zelene hrane. To je samo dodatak vitaminu. Počinje se davati od dobi od tri mjeseca.

Listovi hrena mogu se dati u čistom obliku, to neće naštetiti ljubimcu. Ali tada mora postojati pravo doziranje

Listovi hrena mogu se dati u čistom obliku, to neće naštetiti ljubimcu. Ali tada mora postojati pravo doziranje

Hraniti zečeve hrenom je prema određenim pravilima:

 1. Proizvod se unosi u prehranu postepeno. Prvo morate dati mali komad i pogledati reakciju životinja. Ako se osjećaju normalno, povećajte posluživanje. U slučaju proljeva, hrana se isključuje.
 2. Vrhovi se operu prije upotrebe. Petiole se uklanja. Zatim se sirovine suše, suše nekoliko sati u hladu, izrezuju.
 3. Biljka se dodaje zečevima u različitim mješavinama ljekovitog bilja, vlažne kaše. Da biste to učinili, koristite koprive, vrhove mrkve, kuhano povrće itd. Inače će životinje zbog okusa odbiti hranu. Vrijedno je posuti naribanom kredom. To će vam pomoći u sprečavanju probavnih smetnji..
 4. Davanje biljke je 2-3 puta tjedno. Naizmjenično se izmjenjuju različita bilja. Po odrasloj osobi, ne više od 20 g vrhova.

Zimi zečevi mogu dodati hren u sijeno. Nadoknađuje nedostatak vitamina u životinjama.

Biljka se ne daje ženkama tijekom trudnoće ili dojenja. Eterična ulja mogu naškoditi bebama u maternici, a također narušavaju okus mlijeka.

zaključak

Listovi hrena - koristan dodatak prehrani zečeva. Sadrže puno vitamina C. Ako se poštuju preporuke, biljka će imati koristi za životinje. Kunićima možete dati hren kao lijek za trovanje. Da biste to učinili, iscijedite nekoliko kapi biljnog soka u vodu. Esencijalna ulja sadržana u biljci pomoći će u prevladavanju bolesti.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako