Hranjenje patke

Patke je lako uzgajati. Da bi ptica odrasla zdrava, potrebno je pravilno organizirati prehranu od prvih dana života. Dijeta varira ovisno o starosti ptica. Posebna se pažnja posvećuje prehrani novorođenčadi. Ako se patke hrane nepravilno, one polako dobivaju na težini i podložnije su raznim bolestima..

Hranjenje patke

Hranjenje patke

Prehrana novorođenčadi

Odmah nakon rođenja, pilići mogu odbiti jesti. To je zbog činjenice da se u jajetu iz kojeg su se izvadili nalazila dovoljna količina hranjivih sastojaka. Njihova opskrba bit će dovoljna za prvi dan. Peradarima se ne preporučuje odgađati s prvim hranjenjem. Pilići bi trebali primati hranu u prva 24 sata.Odbijanje hrane ne znači uvijek i nedostatak apetita. Novorođena pilića ne znaju jesti svoju hranu.

Prije prvog hranjenja, dnevnu otopinu patke pipetuje slaba otopina kalijevog permanganata. Mangan se uzgaja tako da voda poprimi ružičastu nijansu. To pomaže ne samo dezinficirati, već i potiče apetit kod ptica. Zatim im se nudi tvrdo kuhano i usitnjeno jaje. U prirodi patke jedu insekte. Pripitomljena ptica zadržava instinkte i reagira na ono što se kreće. Stoga se pri prvom hranjenju hrana ne izlije u posudu, već na leđa novorođenčadi. Kad se počne raspadati, djeca ga jedu. Prvi put za hranjenje koristite guste listove zelene boje.

Postoji još jedan trik. Hrana se izlije u hranilicu i pokuca na njezino dno. Ptice ponavljaju pokrete i zajedno s tapkanjem hrana ulazi u kljun. Prvog dana daju samo zgnječeno jaje. Dnevno se pilići hrane 7-8 puta dnevno. Hranjenje malih patki je svakih 1,5-2 sata. Dijeta se slijedi 10 dana. Dnevni unos hrane u rasponu je od 150 do 200 g.

Prehrana u prvih 10 dana života

Počevši od 2 dana, uz kuhano jaje, male patke se hrane kuhanim prosojem ili žitaricama. Prije kuhanja samljeti mljevenje. Možete koristiti ječam, zobenu kašu, pšenicu ili kukuruz. Žitarice imaju puno ugljikohidrata, što omogućuje brzo dobivanje mase i normalan razvoj. Trećeg dana povrće se uvodi u prehranu. Bolje je započeti s mrkvom naribanom na sitnoj rerni. Njegov udio u prehrani je 5%. Također u prehranu dodajte kefir ili skuti sir s malo masti. Dan kasnije uvode se drobljene mahunarke. Žitarice i mahunarke prethodno su kuhane.

3. dana u prehranu je uključena zelena hrana. Ali njihov broj nije veći od 15% dnevne prehrane. Trava se sjecka prije posluživanja. Tjedni pilići navikli su na kašu, koju je lako kuhati kod kuće. Sastoji se od zdrobljene pšenice i ječma, mekinja, mesnog, koštanog i ribljeg brašna, jogurta ili surutke. Mješalica ne smije biti previše mokra, inače će početi lijepiti sinuse. Davanje je bolje ujutro ili popodne. Navečer daju suhu hranu. Suhu hranu treba držati u hranilicama tokom dana. Također u kućište za hodanje stavite posude s drobljenom školjkom, pijeskom i šljunkom.

Ostaci vlažnih moljaca mahuna uklanjaju se nakon hranjenja. Kiselo hranjenje uzrokuje probleme u probavnom traktu.Pilići bi trebali imati pristup pitkoj vodi svakodnevno. Da biste ih naučili piti, pažljivo spustite kljun u posudu s vodom. U ovoj dobi kljun je mekan. Da biste spriječili ozljede, koristite spremnike duboke vode.

Tjedne patke navikle na kašu

Tjedne patke navikle na kašu

Dvotjedne patke

U dobi od 10-14 dana, složena hrana se unosi u prehranu. Oni su uključeni u nacionalni sustav OKPD, što ukazuje na sigurnost proizvoda. Prvo dajte početnu postavu. Hrana za patke prodaje se u specijaliziranim prodavaonicama. Po želji, to se može učiniti vlastitim rukama kod kuće. Uključuje žitarice, sojin obrok ili suncokretov obrok, jaja ili skute, krmni kvasac, sjeckanu travu. Za uzgoj zdravih ptica, sastav uključuje mineralne dodatke.

Ovisno o korištenim kulturama i mineralnim dodacima, vrijednost hrane za životinje varira. Formulacije na bazi pšenice popularne su. recepti:

  1. Za pripremu dnevne norme (200 g) trebat će vam: 94 g pšenice, 30 g ječma, 20 g kukuruza, 18 g brašna od suncokreta, 14 g krmnog kvasca, 2 g krede i ljuske, 0,1 g kuhinjske soli.
  2. Opremljenija krmna smjesa za dvotjedne patke priprema se od 98 g pšenice, 3 g ječma, 20 g kukuruza, 14 g suncokretovog brašna, 14 g ribljeg brašna, 8 g krmnog kvasca, 8 g trajnog brašna, 2,8 g krede ili školjke (ili 1,4 g svakog mineralnog dodatka), 0,2 g soli.

Jednodnevne piliće možete hraniti i ovom složenom hranom, nakon što ste joj prethodno dodali skuti sir s malo masnoće i sjeckano jaje. Međutim, u ovoj dobi tijelo nije uvijek spremno za takve pripravke, zbog čega se mamac primjenjuje pažljivo. Kada se pojave proljev ili drugi gastrointestinalni poremećaji, komplementarna hrana uklanja se iz prehrane dok ne napuni dob od dva tjedna..

Složena hrana se ne uzgaja, inače postaje ljepljiva. A to je kruto lijepljenjem kljuna i začepljenjem jednjaka. Mikseri se pripremaju na osnovi smjesa dodavanjem kefira s malo masti. Mikseri trebaju biti mrvi.

Ne smiju se davati mikseri na bazi svježeg mlijeka. Mlijeko uzrokuje GI uznemirujući.

Hrane se malim patkama koje su dosegle starost od 14 dana, 5-6 puta. Takvog prehrambenog sustava pridržavaju se do prve godine mjeseca.

Jesti mjesečne patke

Hranjenje patki u prvim tjednima života i hranjenje mjesečnih ptica značajno je različito. U ovom trenutku, pravilnom prehranom, patka ima značajan dobitak težine. U trgovinama se nalaze formulacije hrane koja se nazivaju "rast". Koriste se i za tov patki, čija je dob dosegla mjesec dana. Takvu hranu pripremaju kod kuće. Sastoji se od 45% kukuruza, 13% pšenice i 8% ječma. Torta se dodaje žitaricama, čiji je udio 17%. Preostalih 17% čine mineralni dodaci (krmni kvasac, mesni i koštani obrok i riblji obrok, stočna mast, planinski pepeo, kreda, mljevena trava).

Ako sadržaj patke nije staničan i paše ga cijeli dan, ne morate dodavati travu u stočnu hranu. Bolje je pogodna za djetelinu patka i gusle, mladu koprivu i lucerku. Daju im se i grašak, euforbija, poljska veziva. Prije nego što daju koprive, preliju kipuću vodu preko nje. Ako ovih biljaka nema na lokaciji, sakupljaju se u blizini. Tijekom dana pticama se daje povrće. Treba ih hraniti tikvicama, kupusom, bundevom, mrkvom. Svo povrće prethodno je nasjeckano pomoću rerne.

Za normalan rast, vodopada je potrebna patka. Kad držite ptice u blizini, nema potrebe da se skladištite na ovoj travi. Ako patka ne posjećuje ribnjak, patku treba davati paralelno sa složenom hranom.

Za hranjenje mjesečnih pataka koristi se krmna smjesa

Za hranjenje mjesečnih pataka koristi se krmna smjesa

Uzgoj mesa

Kada se uzgaja za meso, hraniti patke u prvim danima života nekom posebnom hranom ne vrijedi. Dijeta malih pilića ostaje nepromijenjena. Prebacuju se u posebnu prehranu patke kad prije klanja ne ostanu više od 2-3 tjedna. U ovom trenutku mu se daje složena hrana koja se sastoji od 100 g usjeva, 80 g zelene hrane, 40 g mekinja, 20 g jela i pogače, 6 g školjki, 3 g mesnog i koštanog brašna, 2 g šljunka, 1 g krmnog kvasca i kuhanih sol. Ovo je dnevna stopa koja se ravnomjerno raspoređuje između svih hranidbi. U prisutnosti rezervoara, ptica se hrani dva puta dnevno, a u njegovoj odsutnosti - tri puta.

Da bi ptice mogle brzo rasti, moraju imati besplatne mineralne dodatke (stijena školjke, kreda, šljunak i sl.). U vrućim danima patke se ne žure prilaziti hraniteljima, zbog čega dolazi do gubitka kilograma. Da bi se izbjegao ovaj problem, vrijeme hranjenja se mijenja. Prvi obrok provodi se prije nego što sunce ima vremena za izlazak. Večernje hranjenje provodi se nakon zalaska sunca. Za hranjenje odaberite najhladnije vrijeme, a noću u hranilicama ostavite suhu hranu. U ljetnim mjesecima patke jedu spremnije noću nego tijekom dana. Oni se brzo navikavaju na promjene u uvjetima pritvora.

Pri uzgoju ptica uzgajaju se mesne pasmine za meso koje ne samo da teži više od svojih kolega nego i brže dobiva na težini..

Zimska prekomjerna izloženost

Dijeta u zimskim mjesecima je različita zbog nedostatka zelene hrane. Kako bi se pticama osigurala pravilna prehrana, ljeti se beru krumpir, mrkva, kupus, repa, sijeno i mineralni dodaci. Tijekom zime odrasla osoba pojede do 13 kg krumpira, 12 kg povrća, 8 kg sijena i 1 kg mineralnih dodataka. Zbog nedostatka trave, hranjenje se provodi tri puta dnevno. Na raspolaganju su vlažni mikseri za doručak i ručak, a suha hrana za večeru. Mineralni dodaci i pitka voda besplatno su dostupni svakodnevno. Kukulje se najbolje pripremaju na bazi toplih mesnih juha. Ako patke ne jedu dobro, u prehranu su uključeni mineralno-vitaminski kompleksi. Prvo hranjenje obavlja se najkasnije u 8 sati ujutro, a posljednje - u 5-6 sati.

U prehranu nije preporučljivo uključiti kruh, krekere i brašno.

Ptice se ne boje hladnoće, zbog čega nema potrebe voditi brigu o njima na poseban način. Nakon doručka puštaju se na svježi zrak. U kući je ulaz za ptice ostavljen otvoren tako da se po potrebi mogu popiti piće ili osvježiti, sakriti se od mraza.

zaključak

Uzgoj patki neće biti problem početničkim kućama. Ne treba puno vremena. Njega je pojednostavljena ako u blizini postoji ribnjak. Ako nije, onda je bolje opremiti mali bazen u dvorištu vlastitim rukama, u kojem ptice mogu plivati. Za potpuni rast moraju osigurati uravnoteženu prehranu od prvih dana života. Pilići imaju jak imunitet, zbog čega ih nema potrebe piti lijekovima.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako