Mulčenje je neophodno

mulčenje vrtnog tla

Mulch je razgradljiv organski materijal. Služi za pokrivanje površine tla, štiteći ga od isušivanja i mineralizacije (ispiranje korisnih tvari kišom iz tla). Dakle, mulčenje tla u vrtu je neophodno.

Pravilno muljenje tla

Pravilna upotreba malča pomoći će vrtlarima i vrtlarima da uštede troškove rada na suzbijanju korova i novac za kupnju gnojiva..

Biljke koje imaju mulch imaju svoju korist - zadržava se vlaga u tlu i sprečava se stvaranje tla zemlje, što korijenima omogućuje bolje disanje. Ipak mulch može poslužiti kao klima uređaj za biljke: toplo je u hladnom vremenu, a hladno u vrućem. Oni mikroorganizmi koji se nasele pod slojem opne, otpuštaju zemlju i obogaćuju je korisnim tvarima.

Mulčenje će vas spasiti od korova

mrkljanje mrkve

Da bi se mulch mogao dobro nositi sa svojom namjenom, njegov sloj treba biti od 5 do 10 centimetara, u idealnom slučaju 15 centimetara. Tada potpuno sprečava klijanje korova.Ako je tlo teško (vlažno i glinasto), mulčenje debelim slojem treba odbaciti, inače će biljke trpjeti povećanu vlažnost i loš pristup zraka korijenu.

Što se može koristiti kao organski mulch?

Grube tvari koje se mogu upotrijebiti:

  • slama, sijeno;
  • hrastova piljevina, strugotine (prethodno kompotirane);
  • treset, opalo lišće.

Jagode, na primjer, vole slamu i crnogorični mulch, što također pomaže u održavanju bobice čistom, štiti je od oštećenja šljaga.

Upotreba debelog sloja grubog malča pomoći će zaštiti krevete pod posadom zimi od smrzavanja.

muliranje stazaOpalo lišće pokriva debla područja voćaka za zimu (slobodan prostor treba ostaviti oko debla).

Manje grube tvari uključuju pokošenu travu ili lucernu, posebno posađenu za tu svrhu..

Koristi se i raznoliki korov, raste u vrtu ili oko mjesta. Truleći, oni će postepeno gnojiti zemlju. Važno je spriječiti da korov sa sjemenkama ne melje..

Svježe pokošena (lagano osušena) trava, lucerna, kopriva, travnjak, jajolik mogu se rasporediti po cijelom području, ostavljajući prostor za ventilaciju oko stabljika. Informacije će biti korisne Berba na pametnim krevetima.

Neorgansko mulčenje

novine i listići

Kao takav mulch može biti obični karton. Ne razgrađuje se u organsku tvar, već ih posipaju staze između kreveta, a na vrhu posipaju pijesak. To dobro ometa klijavost korova i daje mjestu lijep, njegovani izgled..

zanimljiva ideja

Vrt u malim površinama. eureka!

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako