Kvas za hranjenje svinja

Krmni kvasac za svinje jedan je od najvažnijih dodataka u prehrani životinja, omogućavajući vam uzgoj punopravnih jedinki. Kvasac je potreban za uravnoteženu prehranu svinja. Ovaj se proizvod naširoko koristi kao protein-vitamin dodatak i za pravilnu apsorpciju proteina iz zrnastih smjesa. Sastav uključuje: bjelančevine, bjelančevine, masti, dijetalna vlakna, vlakna. Proizvodnja svinjskog mesa prilično je učinkovita stočarska industrija, koja omogućuje dobivanje proizvoda odgovarajuće kvalitete u relativno kratkom vremenu i uz niske financijske troškove. 1

Što je krmni kvasac?

Sljedeći usjevi su najprikladniji za kvas: kukuruz, zob, ječam i mekinje. Važno je razumjeti da stanje svinjskog tijela, njegov imunitet i produktivnost ovise o dobroj prehrani. Također utječe na kvalitativno povećanje mišićne mase životinja..

Važno! Svinje imaju jednokomorne stomake i teško im je probaviti veliku hranu.

Prije hranjenja preporučuje se temeljito samljeti i miješati. To će omogućiti da se svinja unese u tijelo svinje za više od 90%. Danas je kvasac jedan od najboljih i najlakših načina za pripremu hrane..

Značenje kvasca leži u reprodukciji kvasca i bakterija mliječne kiseline, koje značajno povećavaju okus i apetit svinja. Kao rezultat fermentacije, pH raste (što sprečava razvoj patogenih bakterija), krmne smjese značajno su obogaćene vitaminima B, D, K, E i enzimima.

Krmni kvasac je suha biološka masa stanica kvasca na bazi biljnih i ne biljnih sirovina, koje se uzgajaju za proizvodnju hrane za poljoprivredne životinje. To je proteinski vitaminski proizvod visoke vrijednosti i koristi se kao dodatak prehrani. Krmni kvasac proizvodi se od običnog kvasca. Njihova se proizvodnja temelji na uzgoju mikroorganizama u posebnom hranjivom mediju koji se sastoji uglavnom od monosaharida.

Zbog toga se usitnjene sirovine podvrgavaju postupku hidrolize na određenoj temperaturi i tlaku. Kiselina se dobiva iz dobivenog hidrolata, neutralizirajući je s vapnenim mlijekom. Tada se ohlade, brane, dodaju mineralne soli, vitaminske dodatke i druge korisne tvari. Dobivena masa se šalje u radionicu za fermentaciju, gdje se uzgaja kvasac. Nadalje, tvar prolazi kroz proces sušenja u skladu sa svim normama ove tehnologije (GOST 20083-74). Kao rezultat toga, kvasac je mješavina svijetlo smeđe nijanse s izraženim mirisom.

Prednosti uvođenja krmnog kvasca u prehranu svinja

Poznato je da kada trebate ubrzati razvoj i rast životinje, potrebna vam je dovoljna količina proteina, koji je glavna komponenta u stvaranju stanica. Ali takvi elementi kao što su metionin, lizin i ostale aminokiseline, svinjsko tijelo ne može samostalno sintetizirati, moraju se gutati.

Što se tiče hranjivih sastojaka, kvasac je sličan proteinu životinjskog podrijetla, a po sadržaju energije mnogo je bolji od mnogih biljnih dodataka krmivima. Manjak proteina u tijelu svinje dovodi do različitih bolesti, posebno kod mladih životinja. Upotreba hrane za kvasce za svinje značajno povećava ukupnu tjelesnu težinu životinje, poboljšava otpornost tijela na infekcije i viruse. Uz to, to je siguran i isplativ proizvod..

Sorte hranjivog kvasca

Postoje 3 glavne vrste krmnog kvasca koje se razlikuju prema vrsti korištenih organizama i okolišu uzgoja:

 • klasični krmni kvasac uzgaja se jednostavnim kvascem tijekom prerade otpada iz alkoholne industrije;
 • proteinsko-vitaminska masa proizvodi se krmnim kvascima na otpadu od ne biljnih sirovina;
 • hidrolizu krmnog kvasca dobivenog uzgojem gljivica hidrolizom drveta i biljnog otpada.


Svaka vrsta ima svoje prednosti i nedostatke. Na primjer, u IOO-u postoji povećana količina proteina (oko 60% u suhom obliku), ali samo 40% proteina. U klasičnom obliku količina proteina je oko 50%, a ukupna koncentracija je 43%. U hidrolizu kvasca, veliki postotak riboflavina i folne kiseline. Stoga se ponekad preporučuje korištenje različitih metoda hranjenja. Donijet će više učinka..

Kako svinjama dati krmni kvasac

Možete ih hraniti krmnim kvascima u suhom obliku, dodajući ih u stočnu hranu. Ali oko 30% prehrane trebalo bi podložiti kvascima. Prilikom namakanja aditiva stanice kvasca se dijele, povećavajući volumen proteina. To se naziva kvas. Budući da se gotovi koncentrati ne prodaju, kvasac se vrši samostalno. Za to se dio žitarica iz prehrane pomiješa s kvascem.

Načini hranjenja kvascima

Postoji neparna i neparna metoda kvasca.

Tijesto se sastoji od nekoliko postupaka: priprema tijesta i izravno kvasac. Opara se može pripremiti na sljedeći način: 100 kg suhe hrane pomiješa se s 1 kg kvasca, doda se 50 l tople vode i, uz miješanje, doda se kvas. Potom se postepeno ulijeva 20 kg hrane i dobivena smjesa temeljito miješa svakih pola sata. Vrijeme pripreme tijesta 5-6 sati.

Kvasac: U dobiveno tijesto dodajte 150 l tople vode i pomiješajte ovu masu, dodajte preostalih 80 kg koncentrirane hrane u posudu. Zatim mijesite svaki sat do kraja zrenja. Proces kvasca trajat će 2-3 sata.

Neparna metoda. U ovom slučaju kvasci počinju odmah, bez pripreme tijesta. Na 100 kg suhe hrane uzima se otprilike 0,5-1 kg prešanog kvasca, koji se prethodno razrjeđuje u vodi. U spremnik se ulije 150-200 litara tople vode, razrijeđenog kvasca, a zatim se pažljivo sipa 100 kg hrane. Dobivena masa mora se miješati svakih 20 minuta. Kvasac traje oko 6-9 sati.

Hrana se priprema u zasebnoj čistoj prostoriji s dobrom ventilacijom i temperaturom od najmanje 20 stupnjeva. Da bi kvasac prošao prema svim pravilima, a hrana je zasićena kisikom, potrebno je masu miješati što je češće moguće. Na kvas također utječu temperatura, kiselost i kvaliteta proizvoda. Preporučljivo je koristiti hranu bogatu šećerom, na primjer, šećernu repu. Pomaže proces sirupa od kvasca, kuhanog krumpira, proklijalog ječma i zobi, sirove zdrobljene mrkve. Hrana za životinje ne smije biti veća od 15%. Hrana s kvascima za svinje može se provesti kod kuće.

Norme za prasadi i svinje

Stope hranjenja izravno ovise o kategoriji životinje i njenom fiziološkom stanju i omogućuju normalizaciju individualnih potreba svake životinje. Stoga se doziranje kvasca za svinje razmatra zasebno za svaku kategoriju.

Doziranje za male prasiće

Već u prvom tjednu života prasadi nije dovoljno majčinog mlijeka. Tijekom ovog razdoblja počinju se davati aditivi za hranu. U tom slučaju mora se promatrati postotak hrane i kvasca. Pri hranjenju prasadi na usisavanju, postotak kvasca u ukupnoj hranidbi ne smije biti veći od 3%.

Za istrošivače koncentrat će biti 3-6%. Prasići koji su u potpunosti prešli na samohranu, kvasac će biti 7-10%. Za prasadi hranjene bardom, doziranje praha bit će najmanje 10%. To će u velikoj mjeri povećati rast životinje..

Hranjenje kvascem preporučuje se postupno. Prvo hranjenje treba biti oko 10 g. U sljedećim hranjenjima volumen će se svaki put povećavati, za 1,5 mjeseca treba dati 60 g kvasca, a za dva mjeseca 100 g. Tijekom razdoblja hranjenja doziranje raste na 200 g.

Norme za odrasle

Morate pravilno trenirati svinje u kvascu. Morate početi s 10-15% i postupno dovoditi do 40% hranjene norme. Nakon mjesec dana hranjenja, preporučuje se isključiti dodatak 10-15 dana. U vrijeme uvođenja kvasca u prehranu potrebno je pratiti čistoću hranilice i uklanjati ostatke hrane, inače je rizik od želučanih bolesti visok.

Za krmače tijekom gestacije hranjivi kvasci bit će posebno korisni. Svakodnevno ih se dijeli svinjama, pomiješana sa miješanom hranom. Dnevna doza bi trebala biti 10-20% praška dnevno. Ovaj dodatak promiče zdravo potomstvo..

Za krmače koje doje, norma će biti 3-12% ukupne količine hrane. Prosječno doziranje po svinji treba biti 300 g. Nadoknada se treba primijeniti odmah nakon davanja, jer povećava laktaciju 1,5 puta.

Dnevna norma kvasca za proizvođače svinja iznosi 300-600 g. Znatno pojačava seksualnu aktivnost i utječe na reprodukciju.

Doziranje krmnog kvasca za svinje hranjene slaninom nije veće od 6% mase hranjenih koncentrata. Ovaj je proizvod dobra zamjena..

Uzgajajući svinje, poljoprivrednik mora udovoljavati nekim standardima držanja, brige i hranjenja životinja:

 • prostori za održavanje moraju biti svijetli i čisti, razina vlage nije niža od 70%, a temperatura ispod +15 stupnjeva;
 • hrana bi trebala biti samo svježa, jučerašnja hrana neće vam omogućiti da brzo dobijete težinu;
 • bolje je započeti tov u toploj sezoni (proljeće-ljeto), jer tijekom tog razdoblja postoji više mogućnosti hraniti svinje biljnom hranom;
 • osigurati svinjama svježu vodu i besplatan pristup njoj;
 • da svinje ne dobivaju višak masnoće, potrebno ih je normalno hraniti;
 • biljne proizvode treba pažljivo usitniti, jer njihovo tijelo teško apsorbira hranu;
 • otpad iz kuhinje mora se temeljito kuhati sat vremena kako bi se izbjeglo širenje patogene mikroflore;
 • hranu treba usoliti, jer sol pomaže u poticanju probave;
 • ni u kojem slučaju ne dajte vruću hranu - trebala bi biti na prihvatljivoj temperaturi;
 • svinje trebaju biti osposobljene jesti istodobno nekoliko puta dnevno;
 • Odbacite ostatke hrane i odmah operite hranilice, dezinficirajte dva puta tjedno.

U prehranu je potrebno uključiti krmni kvasac koji može nadoknaditi nedostatak aminokiselina, vitamina i elemenata u tragovima.

zaključak

Krmni kvasac za svinje obvezan je za uporabu u poljoprivredi, jer je danas jeftin i učinkovit način da se značajno poveća produktivnost životinja kako na velikim farmama, tako i na kućnim dvorištima. Njihova primjena ne dovodi do neželjenih posljedica pod uvjetom da je doziranje pravilno izračunato. Svi proizvodi dobiveni od životinja nakon upotrebe te hrane za životinje su apsolutno sigurni za ljude..

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako