Koliko željeza ima u jabukama?

Za pun život čovjek treba puno bioaktivnih tvari, uključujući željezo. Ovaj element u tragovima sudjeluje u stvaranju energije, pomaže u uklanjanju toksičnih spojeva i produkata raspada, potreban je za sintezu hemoglobina koji je dio crvenih krvnih stanica i opskrbljuje tkiva kisikom. Mineral se ne sintetizira u tijelu, pa se mora opskrbiti hranom. Razmislite ima li željeza u jabukama?

Koliko željeza ima u jabukama?

Koliko željeza ima u jabukama?

Dnevna količina željeza za tijelo

U ljudskom tijelu, u prosjeku, sadrži 4 - 5 g elemenata u tragovima. Od ove količine, najveći dio sudjeluje u prijenosu molekula kisika, dok se manji skuplja u mišićima, koštanoj srži i drugim unutarnjim tkivima.

Željezo se stalno konzumira (posebno intenzivno kod žena, s obzirom na njihove fiziološke karakteristike), pa stoga zahtijeva svakodnevno nadopunjavanje.

Tablica prikazuje dnevnu stopu potrošnje.

Dob / spolbroj
Odrasližene15 - 16 mg
ljudi10 - 12 mg
Tinejdžeri (14 - 18 godina)10 do 14 mg
Djeca (8 - 14 godina)8 mg
djeca3 do 8 godina10 mg
do 3 godinedo 7 mg
od 6 mjeseci do godinu danado 1 mg
novorođenčad do 6 mjesecipotrošiti zalihe željeza prenesenog s majke

Prednosti jabuka

U jabukama je mineral zaista prisutan: 2,2 mg na 100 g, ali to nije dovoljno. U crvenom mesu je sadržaj veći - on je lider među izvorima željeza. Za usporedbu: u 100 g badema ima 4 mg, u marelicama - gotovo 5 mg.Čak i kad ovo imaju u vidu, mnogi misle: "Pojeo sam par jabuka - dobio sam znatan postotak dnevne norme mikroelementa". Ali neće uspjeti! Problem je valencija željeza.

 • Biljni proizvodi dobavljači 3-valentnog minerala koji se praktično ne apsorbira (samo 3 - 5%).
 • Izvori 2-valentne tvari, a to su crveno meso, jetra itd., Daju više (25 - 30%).

Stoga je upotreba jabuka kao izvora željeza mit. Tijelo ne prima ni određeni minimum - 2,2 mg.

Neki su čuli preporuku - zabiti nokte u voće tako da meso bude zasićeno željezom. Ne dolazi do zasićenja, a samo patogeni ulaze u plod.

Unatoč tome, jabuke se ne mogu nazvati beskorisnim proizvodom..

 • Sadrže tvari koje poboljšavaju probavljivost biljnog željeza - askorbinsku kiselinu (vitamin C), retinol (A), folnu kiselinu (B9).
 • Sadrže veliku količinu vitamina, kalija, natrija, kalcija, pektina, organskih kiselina.
 • Vlakna koja su uključena u sastav normaliziraju crijevnu pokretljivost, sprečavaju zatvor.
 • Kiseline sprečavaju disbiozu, a flavonoidi poboljšavaju probavu.

Koliko željeza sadrži

Zelene jabuke imaju visok udio željeza

Zelene jabuke imaju visok udio željeza

Uzgajivači su uzgajali ogroman broj sorti jabuka. Neki su bogati izvori vitamina C, drugi su biljni šećeri, a drugi su vlakna i bioaktivni spojevi..

Sadržaj željeza lagano varira o sortnim kategorijama, iako je primijećeno da je veći u zelenom plodu. Također, uvjeti za rast voćaka i kvaliteta njege u vrtu utječu na udio minerala..

U zelenom

Ova je skupina prepoznata kao najkorisnija. U voću nema više samo željeza, nego i askorbinske kiseline, koja pridonosi boljoj apsorpciji minerala. Oni su manje slatki, što znači da imaju manje kalorijskog sadržaja..

Od zelenih sorti Semerenko je najviše zasićen željezom: 1 kg sadrži od 94 do 100 mg. Sljedeći na popisu su:

 • Iranski - 86 mg;
 • Bakhmal (Uzbek) - 82 mg;
 • Raj - 74 mg;
 • Besh Yulduz - 68 mg;
 • Zlatna - 66 mg.

U crvenima

Takve jabuke imaju visok udio šećera, ali niže su od kiselina i željeza. Stoga su slađi okus, a njihov kalorijski sadržaj je veći (do 65 kcal na 100 g).

Međutim, postoje sorte u kojima ima malo više askorbinske kiseline i minerala nego u ostalim rumenkastim plodovima. To su uglavnom plodovi s kore od maline i tvrdo kiselo meso. Na primjer - Airlie Geneva .

U osušenom

Pri sušenju jabuka količina željeza u njima praktički se ne smanjuje, ali vitamini se gotovo potpuno razgrađuju. Vitamin C, koji pomaže apsorpciji minerala, ne ostavlja traga.

Štoviše, razorni učinak na askorbinsku kiselinu pruža se ne samo toplinskom obradom, već i rezanjem plodova. A i sušeno voće je visoko kalorično. Stoga je za dobivanje hranjivih sastojaka i očuvanje oblika bolje jesti svježe voće.

Da sumiram

Postoji izreka koju su izmislili Britanci: "Jabuka na dan - a liječnik nije potreban." Ne mogu reći da je istina.

Jabuke ne vode među voćem po sadržaju korisnih spojeva, već su poznati, pristupačni, svestrani proizvod koji može nadoknaditi nedostatak vitamina i normalizirati probavu.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako