Vino od grožđa: kako kuhati kod kuće

domaće vino od grožđa
Da biste napravili vino od grožđa kod kuće, trebate nakratko postati pravi vinar. A, kako ne bi bilo, ako ovo gurne grožđe, poziva da odabere sočne mirisne grozdove i pretvori ih u ukusno piće svih vremena.

Dajte nam i pokušat ćemo pripremiti ukusno domaće vino. Štoviše, krimski vinar Karpov I., 57 godina, dijeli svoje tajne.

Vino od grožđa izrađujemo sami

„Vinova vina su moja slabost. Svake godine se radujem novoj berbi grožđa, pa čak i ako nije baš velikodušna, i dalje pravim vlastiti zdravi napitak.

Kako započinje proces pravljenja suhog ili obogaćenog vina od grožđa? Odgovorit ću iz berbe grožđa, njegove prerade u sok i što je najvažnije fermentacije soka živog grožđa.

Ako koristite čiste kulture, onda iz njihovog vinskog kvasca dobijemo ukusno vino, sa sigurnošću možemo reći najbolje! U takvom piću sadržaj alkohola je 15-16 stupnjeva.

Ako ne postoji način da se iz čistih kultura dobije vinski kvas, fermentacija se provodi na divljim kvascima koji se stalno nalaze na bobicama i plodovima - njihovoj kore. Ali alkohol u takvom vinu nije veći od 12-14 stupnjeva. U nju nije potrebno dodavati vodu, jer je grožđe vrlo slatko, a kiselost je relativno niska. To se događa kada se redovna voćna sova rastvara..

U neke sorte grožđa šećera trebate dodati malo oko 10 g soka - 1,2-2 kg slatkog proizvoda.

Kako napraviti kiselo tijesto za vino

Ako nema čiste kulture vinskog kvasca, za pripremu kiselog tijesta odabiremo zrele netaknute bobice. Uzmi ih s grančicama, na njihovoj je površini puno divljih kvasaca.

 1. Jagode ne perem, gnječim i prelijem pripremljenim šećernim sirupom. Sve to dobro prelijem u bocu i vratom nataknem pamučnim čepom.
 2. Stavljeno jelo stavljam na tamno mjesto tako da se odleži na temperaturi 20–24 stupnja tijekom 5-6 dana.
  Za to vrijeme, sok uspije fermentirati i potrebno ga je filtrirati kroz nekoliko slojeva čiste gaze.
 3. Da bih pripremio desertno vino od grožđa za 10 litara, uzimam 300 g kiselog tijesta. Ako pripremate suho ili poluslatko vino - 200 g fermentacije po 10 litara.
 4. Spremite pripremljeni starter, ako je potrebno, čuvajte u hladnjaku, ali ne duže od 10 dana.

Priprema fermentacije vina na drugi način

napraviti vino od grožđa
Ne perem bobice, mijesim i u kašu dodajem nekoliko kvalitetnih grožđica.

Upozoravam vas: ovdje se ne koristi kvas piva ili kruha.

Na fermentaciju stavljam sok od grožđa, kašu ili pivo u bačve ili staklene boce.

Napunite posuđe vinskim materijalom za samo 2/3 i dodajte vinski kvas - od zapremine 2-3%.

Kapacitet sladovine postavljam na tamno mjesto za bolju fermentaciju, možete ga prekriti tamnom gustom krpom. Temperatura bi trebala biti najmanje 20-22 stupnja. Na temperaturama iznad 30 ne bi trebalo doći do fermentacije, jer će to dovesti do gubitka alkohola u gorčini pića.Boce zatvaram posebnom bravom za vodu. Radim to ovako: pluta s rupom i gumicom (možete koristiti staklenu cijev).

Na primjer, u rupu prvo ubacim malu staklenu cijev i dobro je zapečatim brtvenim voskom ili plastelinom, postoji opcija - sipati parafin kako zrak ne bi imao pristup proizvodu. Povrh toga gume i umočite u prozirnu posudu s čistom vodom.

Polietilenske kapice (za fermentaciju vina) su u prodaji, a izvrsne su za boce sa širokim vratima za pravljenje vina od grožđa. Princip rada uređaja, kao što je zatvarač vode.

Vino od grožđa kod kuće

Još jednom skrećem vam pažnju na činjenicu da se najbolji vinski proizvodi dobivaju iz čistih kultura vinskog kvasca.

Slijedite postupak

Prvih nekoliko dana brze fermentacije. Na tijestu se pojavljuje pjena, a kroz kapku u posudu s vodom aktivno se oslobađa ugljični dioksid. To se vidi po brojnim mjehurićima..

Fermentacija se smanjuje za 10-12 dana. Zatim nastavlja „igrati“ od 1,5 do 3 mjeseca.

Kako odrediti kraj procesa fermentacije

Kraj fermentacije određen je vanjskim znakovima:

 • gornji slojevi počinju svijetliti;
 • CO2 se sporo ispušta kroz kapke i proces s vremenom prestaje;
 • dno spremnika prekriveno je teškim sedimentom.

Odvojite mlado vino od grožđa iz sedimenta

Odmah po završetku fermentacije odvojim talog od mladog vina. Odgađati ovaj događaj ne vrijedi. Tada neće dobiti neugodan okus od stanica kvasca - produkata raspadanja.

Toplo vam savjetujem pažljivo postupanje s odvajanjem sedimenta koji ne bi trebao „smetati“. Stavio sam bocu vina na stol, a drugu posudu ispod crijeva. Kroz gumenu cijev i preljev, pazeći da ne dodiruje taložni sadržaj.

Laka fermentacija, za koju je neophodna

Kad se mladi vijak izvadi iz sedimenta, ponovo ga mora sipati u čistu bocu, koristeći bravu za vodu. Premjestite se u sobu u kojoj se temperaturni režim održava unutar 10-12 stupnjeva. Ovdje će od 1 do 3 mjeseca doći do blage fermentacije vinskog napitka.

Izvana ćete primijetiti kako će se mjehurići kroz vodenu bravu lijeno isticati za 5–10 minuta, jedan po jedan. Evolucija plina postupno će se smanjivati ​​i potpuno prestati.

Na dnu se formira smeđi talog, ali u tankom sloju. Samo vino postat će još prozirnije. U ovom trenutku poprima okus i u njemu se počinje razvijati jedinstveni buket aroma..

Ponavljam postupak i opet na isti način riješim svoje vinsko remek-djelo sedimenta. Ovo nije pravo vino, već vinski materijal.

Gotovo - kristalno je čisto. Čak su i sitne mrlje ovdje neprihvatljive. U suprotnom gubi puno na kvaliteti.

Ako se to dogodi, potrebna je dodatna obrada:

 • filtriranje;
 • razjašnjenje.

Pravilno filtrirajte vino

Takva se prilika rijetko događa sa mnom, ali ako je potrebno, vino filtriram kroz krpast filtar. Ovo je vreća s konusom od platna, bijelim flanelom, u ekstremnim slučajevima, izrađenim od debelog papira. Kroz njega nekoliko puta trebate filtrirati vino.

Ako postoji filter papir, stavite ga u dva sloja u lijevak koji je dostupan (čaša, emajliran) i preskočite vino.

Doma ugrijte vino od grožđa

recept za vino od grožđa
Događa se da čak i nakon prolaska kroz filtere vino ne zadovolji svojom prozirnošću. Dakle, trebate upotrijebiti osvjetljenje.

obrada:

 • hladno;
 • vrućina;
 • želatin;
 • jaja;
 • kazein.

Termički obrađeno

Prilikom prerade vinove loze s toplinom, vinski proizvod se ulije u boce i zapečati. U tavu na dno stavite krpu s gustim ubrusom i stavite na nju spremnik. Ulijte hladnu vodu do vrata (razina vina) i zagrijte na laganoj vatri na 45-50 stupnjeva. Bez uklanjanja, ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, filtrirajte.

Hladno liječenje

Hladi se za stolna vina do minus 2 stupnja, za ne-obogaćena do minus 5. S padom temperature koloidi će se istaložiti, što adsorbira suspendiranu mutnoću i razjašnjava piće. Ovdje je važno odmah napitak filtrirati, ne dopuštajući porast temperature.

Kazein lakši

Vino s kazeinom moguće je pročistiti kod kuće pomoću obranog kravljeg mlijeka u 1 litru vina ulijte 1 žličicu proizvoda. Temeljito promiješajte, kad se taloži nekoliko dana, filtrirajte od taloga.

Izbjeljivanje jaja

Vjeverice se odvajaju od dva jaja, a postepeno dodajući ½ šalice vode (kuhane i ohlađene) i malo vina umutiti u pjenu. Malom sitnicom, miješajući, uvode smjesu u vinski proizvod (50 litara). Sediment se može ukloniti nakon dva tjedna..

Možete uljepšati želatinom

Želatina (1 g) se prelije hladnom vodom i infuzira jedan dan. Voda se mijenja 3-4 puta. U 1 čašu vina, koja se zagrijava na 35-40 stupnjeva, nabubrenu želatinsku masu prebacuje se i miješa. Ulijte smjesu u bocu vina od 10 litara i dobro protresite. Dva tjedna su dovoljna za postupak razjašnjavanja, ali pri stabilnoj temperaturi zraka od 15 - 20 stupnjeva. Spremno vino ne zaboravite ukloniti iz sedimenata.

Vino je piće inteligentnih ljudi koji zagrijavaju krv i osnažuju dušu. Izrada vina od grožđa kod kuće prava je čarolija. Pozdrav budućim vinarima! ".

želi svima uspjeh u domaćem vinarstvu.

Dijelite na društvenim mrežama:
Izgleda ovako